Un intreg lant al slabiciunilor pare sa sugrume in acest moment activitatea Consiliului National al Audiovizualului, al carui bun mers al lucrurilor depinde cand de cheful de munca al parlamentarilor, cand de „potrivirea“ intereselor liderilor partidelor, parlamentare si ele. Concret, in baza unei legi „care este sublima, dar lipseste cu desavarsire“ - vorba lui Caragiale - adica nici una - dupa cum afirma Ralu Filip, plenul Parlamentului a decis, din nou, cel putin pentru a treia oara din primavara si pana acum, amanarea procedurii de validare a noilor membri ai CNA, in locul celor sase ale caror mandate au expirat. Potrivit lui Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, ieri Parlamentul trebuia sa valideze candidatii pentru CNA. Vacaroiu a spus ca este necesar ca Parlamentul sa numeasca cat mai curand sase membri in CNA, deoarece locurile sunt vacante inca din 1 octombrie, iar Consiliul nu poate functiona numai cu cinci membri, dar ca, „din pacate“, coalitia majoritara nu a ajuns inca la nici un consens in aceasta problema.
Turcan: «S-au comis abuzuri!»
Deputatul Raluca Turcan este de parere ca vinovati pentru aceasta situatie sunt liderii partidelor parlamentare care nu s-au inteles la negocieri vizavi de numirea reprezentantilor pentru CNA. „Ne aflam intr-o adevarata criza institutionala, pentru ca din 11 membri ai CNA, doar 7 sunt activi“, ne-a declarat Turcan, adaugand: „S-au comis abuzuri, liderii partidelor parlamentare nu au cazut inca de acord la negocieri“, ne-a mai spus Raluca Turcan. De aceeasi parere este si Kelemen Hunor, de asemenea membru al Comisiei pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor. Acesta ne-a declarat: „Comisiile de la Senat si Camera au validat cei sase candidati, deci votul a fost dat pentru fiecare dintre ei. Ieri (marti, n.n.), a fost validat Victor Socaciu, din partea PSD, deci problema nu este de la comisii, ci de la faptul ca liderii partidelor parlamentare se decid greu in privinta desemnarii reprezentantilor pentru CNA, pentru ca sunt doar patru locuri vacante si sase candidati“, ne-a declarat Kelemen. In alta ordine de idei, Ioana Avadanei, de la Centrul pentru Jurnalism Independent, sustine ca „pentru a satisface interesele politice ale tuturor partidelor parlamentare, mandatele celor sase membri au fost prelungite de catre Parlament printr-o hotarare administrativa, in lipsa oricarei prevederi legale care sa permita acest lucru, aruncand astfel in derizoriu ideea de mandat limitat in timp si subrezind o institutie menita sa reprezinte interesul public“, se arata intr-un protest semnat si de Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale etc.
La inceputul acestei veri, partidele parlamentare si institutiile statului au propus ca membri in CNA mai multe persoane decat numarul locurilor care raman vacante dupa expirarea unor mandate din Consiliu. Potrivit Mediafax, pentru ca nu au ajuns la un acord, parlamentarii au decis sa prelungeasca pana la 1 octombrie mandatele celor sase membri CNA care expira in 2006.
Despre toate aceste chestiuni, astazi, Ralu Filip si Raluca Turcan vor da detalii intr-o conferinta de presa organizata la sediul CNA.