Parlamentul din Marea Britanie consta din Camera Comunelor (House of Commons), camera inferioara si Camera Lorzilor (House of Lords), camera superioara.
Camera Comunelor este compusa din 646 membri alesi de electorat. Liderul partidului care castiga mai mult de jumatate din mandate sau are suficienta sustinere din partea partidelor mai mici pentru a avea majoritatea este invitat de Regina sa formeze Guvernul. Primul ministru este responsabil în faţa Camerei Comunelor.
În Camera Comunelor, deputaţii care aparţin celor două partide (partidul de guvernământ şi opoziţia) sunt aşezaţi faţă în faţă. Impresioneaza modul in care este structurat spatiul Camerei Comunelor si Camerei Lorzilor, structuri ideale care par a impulsiona atmosfera de lucru. Un model care ar putea fi replicat de parlamentul nostru unde structura incaperilor imbie parca la o atmosfera relaxata, in care cel mai constiincios membru se poate oarecum detasa aflandu-se intr-un spatiu prea generos care te poate distrage si cufunda in gandurile proprii, indepartandu-te de problemele ordinii de zi.
Camera Lorzilor are in structura sa inalti prelati ai Bisericii din Marea Britanie (Lords Spiritual), lorzi laici printre care Law Lords, specialisti in chestiuni juridice care au fost innobilati si formeaza comitetutul juridic al Camerei Lorzilor si o parte dintre membri mostenesc locurile, provenind din randul aristocratiei britanice. Pentru membrii numiti numirea se face de Suveran la propunerea Primului-ministru, iar din 1958 si femeile au dreptul de a fi acceptate. Camera Lorzilor si-a pierdut treptat rolul hegemonic una dintre cauze fiind declinul nobilimii britanice.
In prezent Camera Comunelor are puteri mult mai mari decat Camera Lorzilor prin Legea Parlamentara din 1911 (Parliament Act 1911). Camera Comunelor a cunoscut o ascensiune continua de la infiintarea acesteia pana astazi si concentreaza intreaga putere legislativa, avand si functia de control asupra Guvernului.
Camera Lorzilor are urmatoarele functii: judiciara (joaca rolul unei Curti Supreme de apel în materie penala si civila), de organ de deliberare a proiectelor ce-i sunt trimise de Camera Comunelor, legislativa (pot exercita un drept de veto absolut, insa pe o perioada limitata de timp), constitutionala (serveste Monarhului de a-si face cunoscuta pozitia fata de programul Guvernului prin mesajul Tronului).
Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii are obligatia de a examina tot ce face Guvernul. Elaboreaza noi legi si are puterea de a modifica anumite taxe.
Suveranul promulga legile emise de Parlament si deschide in fiecare an sesiunea Parlamentului cu asa-numitul Mesaj al Coroanei, ce reprezinta in fapt programul de guvernare.
Intalnirile parlamentarilor au loc in Palatul Westminister.
Octombrie 2009
foto : Stock photo