Decernarea de catre Academia Suedeza a Premiului Nobel pentru Literatura pe 2006, care poate fi vazuta live pe siteul www. nobelprize.org, astazi, de la ora 13.00, este un prilej pentru cercurile literare de a face pronosticuri.
Printre favoriti se numara peruanul Mario Vargas Llosa, turcul Orhan Pamuk, cehul Milan Kundera sau americanul Philip Roth, dar in mediile literare au fost numiti ca posibili castigatori si israelianul Amos Oz, suedezul Tomas Tranströmer sau englezoaica Doris Lessing. Sirianul Adonis, mexicanul Carlos Fuentes sau britanicul de origine indiana Salman Rushdie sunt la fel de bine plasati in palmaresul speculatiilor.
Intre Llosa si Philip Roth
„Dintre cei ale caror nume au fost mentionate de presa (Adonis, Orhan Pamuk, Joyce Carol Oates, Philip Roth, Thomas Tranströmer) n-as premia pe nimeni. Personal, as acorda premiul lui Thomas Pynchon sau Salman Rushdie. Nu il vor primi, intre altele, pentru ca si in 2006 ne indreptam spre o situatie in care Nobelurile pentru Medicina, Chimie ori Fizica au fost primite de americani. Oricum, dintre cei de mai sus, scriitor de clasa e doar Philip Roth”, crede criticul Mircea Mihaies.
„Imi e greu sa fac pronosticuri fiindca, tot mai frecvent, Premiul Nobel pentru Literatura se da pentru alte merite decat cele strict literare. Daca unul dintre reprezentantii influenti ai editurilor suedeze declara, cu seninatate, ca „vor fi recompensati scriitorii care provin din diferite regiuni marcate de razboaie”, e limpede ca valoarea artistica nu prea mai conteaza.
Daca valoarea ar fi criteriul esential, asa cum ar fi normal, laureatul ar trebui sa fie Llosa”, afirma criticul Daniel Cristea-Enache. In ultimii zece ani au fost printre premiatii cu Nobel pentru Literatura italianul Dario Fo, in 1997, Jose Saramango, in 1998, si, un an mai tarziu, Günter Grass, foarte controversat in ultimele luni. Austria Elfriede Jelenik si englezul Harold Pinter au luat cele 10 milioane de coroane suedeze in ultimii doi ani.
Decizii controversate
„In ultimii ani, castigatorii Premiului Nobel pentru Literatura au devenit imprevizibili. Rumorile preliminare au fost mereu contrazise de deciziile juriului. S-a mers mai putin pe celebritati, cat pe autori marginali, militanti activi pentru diverse cauze”, crede scriitorul Mircea Cartarescu. „Favoritii de anul acesta par a fi Orhan Pamuk, Adonis, John Updike si poetul sud-coreean Ko Un.
Bineinteles ca sunt destui autori la care m-as gandi mult inainte de acestia, mai ales cativa sud-americani ca Ernesto Sabato si Mario Vargas Llosa, dar si Milan Kundera, Thomas Pynchon, Umberto Eco... Deciziile din ultimii zece ani ale juriului au fost destul de controversate. Personal, am dubii mari in privinta a cel putin trei-patru autori care au luat premiul in ultima vreme: Dario Fo, Gao Xingjian, Elfriede Jelinek si chiar Harold Pinter...”, precizeaza Cartarescu.
„Varietati de marxism sau comunism”
Premiul Nobel pentru Literatura este acordat anual pentru intreaga opera a unui scriitor. Nobelurile au fost create de savantul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventator al dinamitei in 1867. Anul acesta, premiul valoreaza 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro).
Criteriile dupa care se acorda Nobelul literar sunt - vorbesc din deductie - de ordin politic, geografic, rasial si, mai nou, de gender. Valoarea estetica este ultimul lucru care sa conteze, cel putin in anii recenti”, subliniaza Mircea Mihaies. „Sigur ca s-au mai strecurat pe lista si scriitori mari, dar motivul predominant a fost apartenenta la unul sau altul din grupurile care-au acaparat asa-numitele „valori progresiste”. Mai pe scurt, varietati de marxism sau comunism, conchide Mihaies.