Doar in Franta, unde vinul nu este doar o bautura ci un simbol national al rafinamentului, anuntarea vanzarii unor sticle de vin ar putea starni un scandal politic. In centrul acestuia se gaseste actualul primar al capitalei franceze, socialistul Bertrand Delanoe, care a anuntat ca va scoate la licitatie impresionanta colectie de vinuri vechi si rare adunata de predecesorul sau, Jacques Chirac. Anuntul ca primarul va goli pivnita primariei de aceste comori imbuteliate a starnit protestele opozantilor politici si pe cele ale iubitorilor de vin in general.
In pivnita impresionanta a primariei pariziene se gasesc peste 10.000 de sticle, multe dintre ele din soiuri prestigioase si vechi de decenii sau chiar mai mult, asa ca prea putini dintre locuitori stiu ca sub picioarele lor se gaseste un univers al vinului.
Povestea colectiei a inceput in 1977, cand Jacques Chirac a devenit primarul Parisului, iar in scurt timp miile de sticle au inceput sa fie tot mai inghesuite. Asa ca in final au fost asezate cu grija si intr-o ordine exemplara intr-o pivnita uriasa si special amenajata, cu umiditate si temperatura constante. Chirac a profitat de aceasta comoara a primariei pentru a-si impresiona oaspetii importanti, servind personalitati precum presedintel Bush, Brejnev sau chiar pe Papa Ioan Paul al Doilea cu vinuri de colectie, si nu era ceva neobisnuit ca acestea sa isi faca aparitia si la dineuri si petreceri mai putin importante. In medie, potrivit unora dintre colaboratorii lui Chirac, se consumau in jur de o mie de sticle de vin pe an.
Numai ca aceste vremuri ale opulentei si luxului par sa fi luat sfarsit in timpul mandatului lui Bertrand Delanoe, care a impus si in aceasta privinta un regim de austeritate, consumand cel mult 30 de sticle de vin bun in fiecare an, intr-o pornire oarecum puritana. Doar ca multe dintre sticlele din pivnitele primariei au crescut atat de mult in valoare incat sunt marfuri foarte dorite de colectionari, unele ajungand la cateva sute sau chiar mii de euro.
Pentru o evaluare corecta a fost adus Claude Maratier, un reputat specialist in domeniu, care a laudat vechea administratie pentru intuitia de care a dat dovada cu decenii in urma. Daca la sfarsitul anilo '70 o sticla de Chateau Haut-Brion a fost cumparata pentru 63 de dolari, astazi ea valoreaza peste 1000, si chiar mai mult. Dupa o scurta analiza a raportului, Delanoe s-a decis sa scoata la licitatie 4.960 dintre cele mai valoroase sticle, spre furia conservatorilor.
Justificarea oficiala, dincolo de aspectul financiar, este ca spatiul pivnitelor este limitat si amenintat de inundatii la orice crestere de nivel a Senei, cum s-a intamplat in 1910. Asa ca ar fi mai bine ca pivnita sa fie cat mai libera. Dar adversarii primarului, in special cei de dreapta, il acuza ca face din aceasta licitatie un act politic, pura propaganda, pentru a scoate in evidenta pretinsa modestie si grija administratiei pentru fondurile cetatenilor.
Protestatarii sustin ca astfel se pierde nu doar o comoara a Parisului, ci si ocazia de a primi oaspetii importanti intr-un stil frantuzesc, unde mancarea se imbina fericit cu vinuri rare, pentru ca oricine sa poata descoperi aceasta calitate a Frantei.
Maratier, care se ocupa adesea de licitatiile de vinuri, a declarat presei ca sticlele scoase la vanzare de Primarie constituie un lot unic, toate vinurile fiind de cea mai buna calitate, fiind pastrate in conditii optime, fara a fi miscate. Pretul estimat pentru intregul lot este de circa 650.000 de dolari, dar este posibil ca suma finala, dupa atata publicitate, sa se apropie de un milion de dolari, o cifra uriasa.
Deja licitatia este asteptata cu interes de colectionarii din intreaga lume, iar printre cei care si-au anuntat venirea la vanzarea de la sfarsitul acestei saptamani se numara atat europeni printre care rusi, dar si chinezi si americani.
Ironic sau nu, licitatia va avea loc la sediul Credit Municipal, unde se vand de regula bunuri confiscate de stat. Printre soiurile scoase la vanzare se numara sticle de Chateau Margaux, Chateau Cheval-Blanc sau Chateau d'Yquem, iar piesa de rezistenta va fi o sticla de Romanee Conti 1986, cu un pret estimat de aproape 2000 dolari.
20 Octombrie 2006