Parisul este cunoscut si celor care nu s-au perindat printre cladirile sale celebre, care adapostesc opere de arta nemuritoare, precum Muzeul Luvru. Parisul este mai mult decat un oras, este un spectacol al vietii care farmeca ochii oricarui turist aflat in capitala Frantei. Urbanismul marii metropole pulseaza odata cu inima vietii artistice a batranului continent.
Varsta traditiei culturale si tineretea artei moderne fuzioneaza atat de armonios incat creeaza, parca, o muzicalitate asemanatoare preludiilor lui Debussy. Aceasta cuprinde, in surdina, intregul oras, de la piramida vitrata din fata muzeului Luvru pana la Grande Arche de la Fraternité din cartierul Défense (o replica moderna a celebrului Arc de Triumf aflat pe Bulevardul Champs-Élysées).
Intre Muzeul Luvru si Place de la Concorde, in parcul Jardin des Tuileries, se afla o sculptura contemporana care atrage atentia oricarui trecator : un urias paianjen, printre lalele, pare a fi scapat din moderna incinta a Centrului Georges Pompidou!
Ajungand pe Bulevardul Avenue de l'Opéra, gasim Opera din Paris, construita in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Aceasta capodopera arhitecturala, datorata lui Charles Garnier (acelasi arhitect care a proiectat si opera din Monaco, in incinta celebrului cazino), ascunde, sub fundatie, un tainic lac subteran. Legenda creata de romanul lui Gaston Alfred Leroux, Le Fantôme de l'opéra, invaluie si astazi beciurile acestui lacas de cultura, pe al carui frontispiciu este inscris, cu litere aurite, “Académie Nationale de Musique”.
Trecand peste Sena, pe somptuosul pod Alexandru al III-lea, ajungem la un alt magnific complex arhitectural, Domul Invalizilor (Hôpital des invalides, construit din ordinul regelui Ludovic al XIV-lea) si capela acestuia (Eglise Saint-Louis des Invalides, proiectata de Jules Hardouin Mansart). Aici se afla urmele lumesti ale lui Napoleon Bonaparte. Mormantul sau, realizat din porfir rosu si asezat pe un soclu de granit verde, ramane un adevarat loc de pelerinaj pentru turistii veniti de pretutindeni.
Integrand avangarda intr-un prezent continuu, locul unor milenare innoiri si prefaceri, din Evul Mediu si pana in prezent, Parisul este scena evenimentelor artistice dar si a celor exclusiviste, este o capitala culturala dar si o capitala a modei, este un spatiu al vietii boeme dar si al luxului. Seducatoarea metropola ramane un loc despre care se poate vorbi oricat, dar niciun cuvant nu poate inlocui experienta unei intalniri directe.
Laura Yvette
Imagini : Adrian Mociulschi