Pont de la Tournelle - Stanislas Lépine, 1862
Numele capitalei franceze, Paris, devenit pentru societatea contemporana aproape sinonim cu romantismul, se numara printre primele preferinte ale tinerilor indragostiti, cand vine vorba de destinatii turistice. Parcurile, bulevardele, cladirile vechi si cafenelele ce fac frumusetea sa, au cladit cu timpul un etalon de frumusete si bun gust pentru orice oras cu pretentii din lume. In universul parizian de odinioara, podurile nu erau doar cai de legatura intre malurile Senei, ci purtau frecvent mesaje si semnificatii emotionale. Erau, cum s-ar spune, punti intre inimi si suflete. Astazi, in Paris exista circa 34 de poduri, din care va vom prezenta si noi o selectie a celor mai apreciate si interesante.
Pont Alexandre III
Multi considera Pont Alexandre III cea mai spectaculoasa punte de trecere de pe un mal pe altul al Senei. Structura ridicata intre 1896-1900 si decorata cu stalpi Art-Nouveau, inspira perfect fastul si stralucirea acelei epoci. Podul a fost numit dupa tarul Alexandru al III-lea, dupa alianta franco-rusa din 1892.
Pont Neuf
Cel mai vechi pod din Paris si poate cel mai potrivit pentru o intalnire romantica este Pont Neuf. Constructia se prezinta in forma initiala, din 1607, si a avut nevoie de cateva lucrari de restaurare. Mergand aici vei dobandi o perspectiva unica asupra Institului Frantei, a Muzeului Louvre si a Turnului Eiffel, care se inalta semet in departare.
Pont des Arts
Pont des Arts este un alt loc unde oamenii isi marturisesc sentimentele nobile purtate reciproc. Podul traverseaza Sena intre Institutul Frantei si Louvre, care era numit in timpul primului Imperiu Palais des Arts. Primul pod metalic din Paris, destinat numai circulatiei pietonilor, Pont des Arts a fost construit intre anii 1801-1804, si reconstruit intre 1981 si 1984. Prin traditie, cine trece pe aici este dator sa lege de gard un lacat ce simbolizeaza unitatea eterna a cuplului.
Pont Mirabeau
Acest pod il vei recunoaste degraba dupa culoarea verde. Pont Mirabeau a fost construit intre 1895 si 1897, fiind la timpul respectiv cel mai inalt (15 m) din Paris. De interes sunt cele 4 statui alegorice reprezentand “Orasul Paris”, “Navigatia”, “Comertul” si “Belsugul”. Podul ofera de asemenea vizibilitate buna spre Turnul Eiffel.
Pont de la Tournelle
Constructia din Evul Mediu a suferit numeroase stricaciuni de-a lungul timpului, ultima si cea mai mare fiind la inundatia din 1910. In forma de astazi, Pont de la Tournelle dateaza doar din anul 1928. La unul dintre capete veti gasi faimosul restaurant La Tour d’Argent (din 1582), iar la celalalt Ile de la Cite. Cel mai proeminent obiectiv, de admirat eventual la caderea noptii, este Catedrala Notre Dame.
De asemenea, mai puteti vizita cu interes urmatoarele poduri: Pont de Bir-Hakeim, Pont de l'Alma, Pont de Grenelle, si Passerelle Simone de Beauvoir.
Sursa foto: wikipedia.org
Paris-Pont Neuf, galerie Nicolae Iorga
I. C.
editor artline.ro