Parcul stiintific La Villette, dupa intreaga titulatura Cité des Sciences et de l’Industrie, se gaseste in partea nordica a Parisului. Chiar daca nu intruchipeaza modelul ideal de atractie turistica, adresandu-se mai mult intelectului decat celor cinci simturi, La Villette este un loc unde poti veni oricand cu prietenii ori familia pentru a privi lumea diferit: nu prin filtrul subiectivismului personal ci prin acela al obiectivismului stiintific.
Povestea muzeului La Cité des Sciences et de l'Industrie debuta in anul 1986, ca pentru orice obiectiv cu greutate, cu o frumoasa intamplare. Data de bun augur a inaugurarii sale, 13 martie 1986, a corespuns cu traversarea cometei Halley pe bolta cereasca. Iata ca la 28 de ani de la acel moment memorabil, in baza statisticilor de astazi se poate considera evenimentul astronomic drept unul ce i-a adus noroc.
La Cité des Sciences et de l'Industrie este cotat pe piata internationala a turismului ca unul dintre cele mai importante si vizitate muzee de profil, iar asta in ciuda faptului ca a fost amenajat intr-un fost abator. Printre oportunitatile pe care le ofera muzeul turisilor mentionam: posibilitatea de a pilota un simulator de avion, cunoasterea in detaliu a unui aparat de fotografiat si cunoasterea corpului uman. De asemenea, vizitatorii au sansa sa faca cunostinta cu The Argonaute, un submarin de lupta real, si cu Geode, unul dintre cele mai mari domuri geodezice din lume. Oficial Geode si-a deschis portile un an inainte de parcul stiintific si industrial, in data de 6 mai 1985.
Sa nu uitam nici de primul teatru-cinematorgraf francez Omnimax, echipat cu 1000 de m patrati de monitor, respectiv, de Planetariul unde pasesc cu aceeasi uimire adultii si copiii. Partea nord-estica a Parisului a inceput sa devina in ultimii ani un loc vibrant si din punct de vedere cultural, iar asta datorita planificari ingenioase a teritoriului si valorificarii patrimoniului edilitar.
La Villette nu are tocmai aerul sobru pe care si l-ar imagina cineva dupa descrierea schitata, fiindca alaturi de toate acestea se ascund lucruri incantatoare precum: spatii de joaca pentru copii, sali pentru expozitii si spectacole, un conservator de muzica si dans, si asa numite “folies”, edicificii mici de culoare rosie in care functioneaza mini-expozitii si baruri.
I. C.
editor artline.ro
februarie 2014