Villa Borghese este al doilea parc din Roma dupa criteriul marimii si unul dintre cele mai indragite din capitala Italiei. Chiar daca nu s-a numarat printre cele sapte coline faimoase ale Romei antice, colina Pinciana aproape ca le-a egalat si intrecut astazi, gratie parcului construit.
Numele graieste despre primul proprietar al domeniului, cel care intrand in posesia celor 80 de hectare acoperite partial cu vita de vie, va transforma totul intr-o splendida gradina. Cardinalul Scipione Borghese, nepotul Papei Paul al V-lea, avea pe langa aceasta proprietate uriasa si o colectie de arta cel putin la fel de impresionanta. Profitand de pozitia sa privilegiata in societate, Scipione Borghese ajunsese sa stapaneasca numeroase terenuri in jurul Romei si orase intregi care ii aduceau chirii impresionante.
Putine locuri insa, au beneficiat de o atentie mai mare din partea acestuia decat imensa gradina din jurul locuintei pe care o avea. Parcul simetric, cu forme geometrice, ingloband idei noi pentru debutul secolului XVII, a fost intocmit dupa proiectul lui Domenico Savino da Montepulciano. Se spune ca vila construita de arhitectul italian Flaminio Ponzio a luat chiar infatisarea schitei realizate de cardinal.
In turismul practicat in zilele noastre, Galeria Borghese este una dintre cele mai importante elemente care atrag vizitatorii in parc. Galeria de arta reuneste in colectiile sale o mare parte din picturile, sculpturile si antichitatile care au apartinut lui Scipione Borghese. Edificiul cu doua nivele are 20 de camere. Primul nivel este dedicat in cea mai mare parte obiectelor antice descoperite in regiune. Printre acestea se afla un mozaic veritabil cu gladiatori, datand din anii 320-330, descoperit la Torrenova in anul 1834. De asemenea, galeria se remarca prin colectia de sculpturi si tablouri.
Daca va pasioneaza in mod aparte muzica, tot aici puteti vizita Muzeul National al Instrumentelor Muzicale. Colectia contine pe langa numeroase obiecte apusene, instrumente specifice civilizatiilor antice (egipteana, greaca, romana), si alte cateva provenite din America, Africa sau chiar Oceania.
Parcul Villa Borghese mai adaposteste si alte muzee care merita amintite: Galleria Nazionale d’Arte Moderna, specializata pe arta italiana a secolelor XIX-XX, si Museo Nazionale Etrusco, in care iti vei putea face o idee despre civilizatia etruscilor. Parcul are si un amfiteatru ( Piazza di Siena), un arc de triumf (Arcul lui Settimio Severo) si o gradina botanica. Tot aici se mai gasesc niste statui identice cu cele de la Fontana del Moro din Piazza Navona.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro