Apreciat de multi ca cel mai spectaculos parc national din America de Sud, Torres del Paine se numara printre obiectivele fascinante ale statului Chile. In comparatie cu alte destinatii nu este tocmai la indemana, situandu-se la 112 km de orasul Puerto Natales si la 312 de Punta Arenas, insa atuurile sale sunt suficiente pentru a convinge anual 100,000 de turisti ca merita sa bata calea pana aici.
Pentru a gusta din preaplinul darurilor cu care parcul a fost inzestrat, trebuie doar sa fii iubitor de natura si sa aloci suficient timp vizitei. Peisajul este dominat de masivul Paine, un pinten desprins din Muntii Anzi, care se ridica semet deasupra stepelor Patagoniei. Numele Torres del Paine, adica “Turnurile de Paine”, provine de la formatiunile spectaculoase de granit care se infatiseaza ca niste coloane. Imaginea lor a devenit atat de faimoasa in literatura geografica si in revistele care militeaza pentru protectia naturii incat aproape oricine a reusit sa se familiarizeze cu ea.
Turnurile de stanca sunt separate de urmatoarele vai: Valle del Francés Valle Bader, Valle Ascencio si Valle del Silencio. Torres del Paine este deopotriva un taram al lacurilor, izvoarelor, cascadelor si ghetarilor, al unei vieti salbatice cum rar se mai conserva pe continentul american. Aici se intalnesc circa 85 de specii de plante non-native, din care 75 de origine europeana iar restul din alte regiuni majore ale globului. Lama salbatica denumita local guanaco este unul dintre cele mai comune mamifere intalnite in parc.
Torres del Paine a devenit o destinatie cunoscuta si datorita traseelor marcate pentru turisti si refugiilor care ofera adapost si servicii de baza drumetilor. Pentru oricare din ele ai opta, peisajele te vor lasa cu siguranta fara cuvinte. Datorita compozitiei chimice a apei si a reflexiei luminii, lacurile sunt in general deschise la culoare. Dintre cele mai deosebite mentionam: Lacul Dickson, Lacul Nordenskjöld, Lacul Pehoe, Lacul Grey, Lacul Sarmiento si Lacul Del Toro. Principalul curs de apa in parc este raul Paine.
Cea mai potrivita perioada pentru descoperirea acestui obiectiv este decembrie – februarie, in rest, vremea capata caracteristici extreme pentru persoanele neavizate.
Parcul a luat nastere pe 13 mai 1959, cu scopul de a conserva peisajele, ecosistemele, speciile si diversitatea genetica regasita in masivul del Paine. A fost declarat de UNESCO rezervatie a biosferei la data de 28 aprilie 1978. Ultimul eveniment major care i-a afectat integritatea a avut loc anul trecut. In 2011, aproximativ 4% din suprafata de 230,000 de hectare a fost afectata atunci de incendiu.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro