Parcul National Lacurile Plitvice este cel mai vechi din Europa de Sud-Est si cel mai mare de pe teritoriul Croatiei. Statutul de monument dobandit din 1979 in cadrul UNESCO World Heritage, este garantul frumusetii si unicitatii care merita descoperite. Obiectivul se afla intre orasele Zagreb si Zadar, iar suprafata pe care o acopera este mult mai mare decat ar putea vizita cineva intr-o doara (300 de km patrati).
Totusi, cei care ajung aici trebuie sa stie ca principala atractie, asa cum indica numele, o reprezinta cele16 lacuri turcoaz din care apa se revarsa in cascade incantatoare. Nu exista sezon recomandat sau nerecomandat pentru a efectua o vizita. Iarna, suvoaiele inghetate ale cascadelor cladesc turle cristaline, in timpul verii vegetatia luxurianta te imbratiseaza cu umbra si pacea ei, primavara si toamna apele ating debitul maxim oferind un spectacol magnific.
Un tur ghidat in una dintre limbile engleza, germana, franceza, spaniola, italiana sau croata dureaza 4 ore si costa in functie de perioada anului, intre 11 si 15 euro pentru adulti. Cei cu spirit de aventura pot alege intre numeroasele trasee marcate pentru turisti. De asemenea, o experienta deosebita ar putea fi plimbarea cu barca electrica (nepoluanta) ce efectueaza curse pe apele celui mai mare lac, de pe un mal pe altul. Aceasta serveste vizitatorii intregul an, insa cu o frecventa mai sporita in anotimul cald.
Si pentru ca mai este doar un pas si ajungem la sporturile de apa, va informam ca niciun fel de activitate de acest tip nu este permisa in parc. Lacurile Plitvice au nevoie de protectie, iar administratia parcului i-o ofera cu orice pret in adevaratul sens al cuvantului. Nimic nu va va afecta buna dispozitie daca pretuiti cu adevarat natura, ci dimpotriva. Aproape de Intrarea 1 se afla restaurantul Licka kuca (Casa Lika), unde se servesc specialitati traditionale din regiunea Lika.
Pozitia geografica si climatul specific din zona Lacurilor Plitvice au contribuit substantial la nasterea unor fenomene naturale neobisnuite si a biodiversitatii. In ciuda vecinatatii pe care a avut-o cu regiunea Mediteranei, zona lacurilor prezinta un climat diferit, gratie masivului Velebit ce separa zona costiera de inaltul platou Lika. De-a lungul secolelor, numeroase generatii au invaluit muntii Velebit, prin cantece si povesti, intr-o aura de legenda.
Parcul National Lacurile Plitvice este abundent impadurit, in principal cu fagi, molizi si brazi. Oamenii de stiinta au inregistrat pana in prezent 1,267 de specii de plante, din care 75 endemice si protejate prin lege. Parcul National Lacurile Plitvice reprezinta unul dintre ultimele refugii din Europa pentru ursii bruni si lupi.
Sursa foto: lakescientist.com, wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro