Planuiti sa evadati pentru cateva zile din haosul orasului dar nu v-ati putut decide asupra destinatiei. Vizitati Cheile Nerei-Beusnita! De la Bucuresti la Oravita sunt de parcurs 520 km, iar de aici pana in localitatea Sasca Montana inca 30 km. Intr-adevar, drumul este mai lung decat daca ati merge pana la Brasov sau intr-una din statiunile de pe Valea Prahovei, insa satisfactiile sunt pe masura efortului. Cel putin asa se intampla privind din perspectiva omului care pretuieste natura. Cheile Nerei-Beusnita alcatuiesc o arie protejata de interes national si se gasesc de-a lungul raului Nera in judetul Caras-Severin.
Distanta pe care se intinde formatiunea este de 22 km, ceea ce o claseaza in fruntea celor mai lungi chei din Romania. Peisajul este minunat iar parcul este accesibil in orice anotimp. Alte atractii turistice locale sunt: Lacul Dracului, Lacul Ochiul Bei, canionul Valea Rea si numeroasele pesteri si cascade.
Prima impresie pe care ti-o va lasa cheile sapate in piatra cu multa migala de raul Nera este ca, intr-un fel sau altul, calatoresti inapoi in timp. Este cu neputinta sa nu te inclini in fata acestei capodopere in slujba careia natura si-a pus intregul talent. Pe alocuri peretii se inalta la 200 m iar apele Nerei si ale afluentilor sai au dat nastere unor formatiuni calcaroase impresionante. In mijlocul verii cheile formeaza un mediu cu temperaturi moderate, de care se bucura atat oamenii cat si vietatile de talie mica.
Parcul National Cheile Nerei-Beusnita este situat la limita sud-vestica a tarii, in sudul muntilor Anina, iar acest rezulta si din specificul mediteranenan al anumitor specii de plante si animale. Teritoriul pe care se afla este caracterizat printr-un climat temperat-continental de dealuri, cu ierni moderate, veri calde, cu precipitatii bogate, cu amplitudini termice reduse, cu evidente influente mediteraneene.
Parcul National Cheile Nerei-Beusnita s-a constituit pentru conservarea frumusetilor naturale unice, ce constau dintr-o mare varietate de plante ierboase si lemnoase mezoxerofile specifice climatului submediteranean, ce trebuie protejate si conservate asa cum sunt ele lasate de natura.
Astazi, Parcul National Cheile Nerei-Beusnita se numara printre cele zece parcuri nationale existente in tara, prezentand elemente unicate, habitate si specii de interes comunitar.
18 iulie 2013
Sursa foto: infocheilenerei.ro
I. C.
editor artline.ro