Acoperind o suprafata de 110 hectare, Parcul Herastrau este unul dintre cele mai spectaculoase parcuri din Capitala si chiar din Romania. Inca din secolul al XIX-lea, lumea eleganta a Micului Paris obisnuia sa se plimbe pe malurile sale, insa amenajarea propriu-zisa a parcului a avut loc mai tarziu.
Pentru atingerea acestui obiectiv s-au expropriat cateva zeci de locuinte sarace si o intreprindere industriala, s-au trasat alei pentru a face loc in mai 1939 celui mai intins spatiu verde la acea vreme din Bucuresti.
Proiectele pentru parcul Herastrau au fost realizate de arhitectii Pinard si Rebhun, aleile fiind proiectate de arhitectul Octav Dobrescu. Un merit deosebit ii revine arhitectului Fr. Rebhun, care a contribuit la crearea compozitiei vegetale. De-a lungul timpului, parcul s-a mai numit Parcul National, Carol al II-lea si Parcul I. V. Stalin. Pe cand purta denumirea din urma, la intrarea in parc era amplasata o statuie a lui Stalin, care a rezistat din 1951 pana in anul 1962.
Din 1948 parcul a primit numele de Herastrau, iar in 1951, a capatat forma actuala. In timp, s-a luat in considerare ideea ca parcul sa fie impartit in doua zone: una linistita, rezervata pentru odihna si cultura - pe terenul unde este parcul vechi - si o zona destinata odihnei active, sportului si distractiilor - situata dincolo de lac.
Vegetatia parcului este formata dintr-o varietate de specii de arbori si arbusti foiosi (artari, frasini, plopi, salcii, tei) si rasinosi. Buxus, forxitia, spireea, lonicera, printre cei mai decorativi arbusti potriviti climei nostre, strajuiesc aleile. . In parc se intalneste un unicat dendrologic, o varietate a salcamului japonez cu ramuri plangatoare si frunze cu pete albe. Intrucat el era necunoscut in literatura de specialitate si a fost descris pentru prima data de specialisti din Romania, a primit numele de Sophora japonica Bucuresti.
In parc exista o zona rezidentiala constituita de Palatul Elisabeta si Muzeul Satului, muzeu ce gazduieste evenimente si expozitii in tema populara. Herastrau este cel mai mare parc din Bucuresti si cel mai mare parc din Europa amplasat in interiorul unui oras.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.