Morgan Library & Museum din New York, SUA, prezinta pana pe 4 ianuarie 2009 o expozitie speciala, dedicata implinirii a 400 de ani de la nasterea poetului englez John Milton (1608 - 1674) : prezentarea singurului manuscris existent al primei parti a capodoperei acestuia, Paradisul Pierdut. Achizitionat de Pierpont Morgan in 1904, este una dintre cele mai importante piese din colectia institutiei si cu siguranta cel mai valoros manuscris britanic. Au fost selectate doar opt din cele 33 de pagini ale manuscrisului, desfacut pentru restaurare si conservare, o ocazie unica pentru vizitatori si mai ales pentru admiratorii lui Milton de a vedea cum isi pregatea acesta cartea pentru publicare. Ca o completare, au fost expuse editii princeps ale Paradisului Pierdut, publicate in Anglia si Marea Britanie in secolele XVII si XVIII, precum si un exemplar, cu o minunata legatura, ce provine din biblioteca regelui Charles II-lea al Angliei (1630 - 1685). Tot aici poate fi vazut si un rar portret al lui John Milton, unul dintre putinele existente.
Interesant este ca Paradisul Pierdut a fost tiparit initial fara numele autorului, pagina de titlu avand doar initialele J.M. Sau ca desi Charles II-lea avea in biblioteca un minunat exemplar al poemului, nu a ezitat ca la revenirea pe tron, in 1660, sa dea o proclamatie prin care cerea ca doua dintre cartile publicate de Milton sa fie arse in public. Cunoscut pentru optiunile sale anti-monarhice, poetul a fost de altfel arestat si nevoit sa plateasca o suma foarte mare de bani pentru a fi eliberat.
John Milton si povestea Paradisului Pierdut
Nascut la Londra, pe 9 decembrie 1608, John Milton s-a facut remarcat mai intai, dupa 1640, prin violentele sale pamflete si mai putin ca poet. Editeaza primul sau volum de poezie in 1646, pentru ca pana la Paradisul Pierdut sa fie prins mai mult de viata politica si framantarile care zguduiau Anglia. Dupa executia regelui Charles I, in 1649, lucreaza pentru Commonwealth, ca secretar de stat, iar pentru urmatorul deceniu va fi principalul propagandist al regimului condus de Oliver Cromwell. Ceea ce nu avea sa ii aduca nimic bun odata cu Restauratia.
Milton a scris cele zece volume ale Paradisului Pierdut intre 1658 - 1663, un pariu pus cu sine si un proiect mai vechi, datand din 1640, dar nici chiar poetul nu putea banui la lucreaza la unele dintre cele mai mari poeme din toate timpurile, care va schimba radical literatura engleza. Din pacate pentru Milton, pana in 1652 isi pierde complet vederea, cel mai probabil din cauza glaucomului, si este nevoit sa dicteze o mare parte din poem, o adevarata performanta tinand cont de subiect si dificultatea limbajului. Este ajutat cand si cand de prieteni si familie, lipsit de bani pentru a angaja permanent pe cineva, lucreaza mai ales noaptea sau dimineata devreme, singur, repetandu-si si cizelandu-si neincetat versurile pana cand le poate dicta cuiva. Modifica in permanenta ceea ce "scrisese", asa ca intr-o zi buna ajungea sa definitiveze abia 15 - 20 de versuri, daca si rabdarea celui ce juca rolul de secretar rezista. Singurul manuscris pastrat este un astfel de manuscris dictat, pregatit sub supravegherea lui Milton pentru tiparul primei editii, avand cel putin cinci serii de corecturi. Din fericire, desi de regula astfel de manuscrise erau aruncate, acest a fost pastrat.
Milton a vandut manuscrisul si dreptul de publicare editorului Samuel Simmons pentru…cinci lire sterline. Contractul a fost semnat in aprilie 1667, iar cartea a aparut in noiembrie, acelasi an, intarzierea datorandu-se crizei de hartie si incendiului care devastase Londra in 1666. Aceasta prima editie a aparut in aproximativ 1300 de exemplare, fiecare volum costand trei silingi - un pret destul de ridicat - dar intregul tiraj s-a vandut in urmatoarele 18 luni.
Octombrie 2008