Dominique-Louis-Fereal Papety (12 august 1815 - 19 septembrie 1849) pictor francez.
Fiul unui modest fabricant de sapun, l-a avut profesor pe Augustin Aubert. Artistul s-a mutat apoi la Paris si a inceput sa lucreze in atelierul lui Leon Cogniet, inscriindu-se la Ecole des Beaux-Arts. In 1836 castiga Prix de Rome, cu o compozitie cu tema biblica, iar intre 1836 - 1841 urmeaza cursurile Academiei Franceze din Roma, aflata pe atunci sub directoratul lui Ingres. Perioada petrecuta la Roma a fost si cea mai prolifica din cariera lui Papety, artistul s-a remarcat prin compozitiile istorice, cu teme clasice si religioase, dar si ca orientalist.
Femei la fantana
Specialitatea sa erau compozitiile idilice, cu cadre antice, ideile artistice ale lui Papety fiind influentate in buna masura de socialismul lui Charles Fourier. Cel mai cunoscut tablou din aceasta serie - si cea mai importanta compozitie semnata de Papety - este "Visul fericirii", o lucrare complexa, pe care artistul a inceput in 1841 la Paris, reusind sa o expuna in 1843 la Salonul oficial.
In perioada petrecuta la Roma Papety a realizat si reproducerii dupa lucrarile unora dintre maestrii pe care ii admira, intre care Rafael. Pasionat de studiile etnografice, realizeaza mai multe tablouri inspirate de atmosfera si viata din Italia, fiind influentat de Leopold Robert. Calatoreste la Florenta, Neapole, Venetia si Padova, realizeaza mai multe peisaje, dar si tablouri si desene infatisand traditiile si costumele locale.
Pasionat de istorie si mitologie, calatoreste in Grecia in 1846 si in 1847, iar ultimele sale lucrari sunt marcate de stilul neo-grec promovat de Gerome. Papety a murit in 1849 de holera.