Pe teritoriul Italiei, in apropiere de granita cu Slovenia, se afla orasul fotificat Palmanova care uimeste printr-o combinatie unica de stiluri arhitecturale. Asezarea privita in detaliu dar si in ansamblu este un monument renascentist prin excelenta, cu numeroase trimiteri la valorile si principiile antichitatii.
Unul dintre acestea era simetria, fapt pentru care Palmanova a si beneficiat inca dintru inceput de un plan stradal geometric, cu strazi care porneau radial din piata centrala, si care se pastreaza si astazi. Insa dincolo de armonia si frumusetea pe care le urmarea, Palmanova a avut nevoie sa fie in acelasi timp deosebit de practic.
Pentru o intelegere deplina a acestei realitati este nevoie de o retrospectiva la nivelul factorilor care au condus la nasterea asezarii. Simtindu-se stramtorati de raidurile otomane efectuate in zona Friuli, venetienii pun in aplicare in anul 1593 un plan maret: construiesc un oras-fort capabil sa ofere refugiu pentru circa 20,000 persoane.
Nu numai ca planul a functionat, insa dupa secole la rand in care Palmanova a fost de necucerit, a devenit model si principiu pentru constructiile militare moderne. Secretul consta in forma de stea cu noua colturi a orasului, vizibila in toata splendoarea din spatiul aerian, care din punct de vedere tehnic si strategic era mult mai eficienta decat cele anterioare.
Asa cum il vedem astazi, cu trei linii de aparare, orasul Palmanova dateaza din vremea lui Napoleon, cand ultimele ziduri de aparare au fost ridicate pentru a tine pasul cu cerintele defensive ale vremii.
Trei dintre drumuri, Borgo Udine, Cividale si Aquileia, conduc catre portile orasului in vreme ce alte trei conduc la punctele cu metereze de aparare. Acestea sunt intersectate de alte patru drumuri de forma circulara.
Un alt fapt interesant este ca toate cladirile importante sunt orientate cu fatada catre punctul central, cum se intampla in cazul palatului Palazzo del Provveditore Generale construit in 1598.
Orasul Palmanova a capatat in anul 1960 statutul de "Monument National" si numara astazi aproximativ 5000 de locuitori. Desi in lume mai exista si alte exemple de orase-fortificate in forma de stea, dintre care pot fi enumerate Hamins (Finlanda), Coevorden e Naarden (Olanda) si Neuf-Brisach (Franta), fara indoiala Palmanova reprezinta un unicat in spatiul european.
Sursa foto 1,2
I. C.