Tablourile maestrilor modernismului si avangardei artistice din Romania au ajuns si la Bucuresti. Expozitia `Culorile avangardei" a fost adusa de la Sibiu la Muzeul National de Arta al Romaniei si, incepand din acest weekend, ne putem clati ochii in cel mai frumos mod.
Sarbatoare la Muzeul National de Arta al Romaniei. Expozitia `Culorile avangardei", prezentata in luna mai la Sibiu, va putea fi vazuta si la MNAR, in Sala Tronului, pana pe 2 septembrie. Tablourile expuse apartin maestrilor modernismului si avangardei din Romania: Pallady, Ressu, Eder, Ziffer, Michailescu, Maxy, Brauner, Iancu, Segal, Peram, Ţuculescu. Lucrarile provin din opt muzee din tara (Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti, Muzeul National Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Arta Constanta, Muzeul de Arta Craiova, Muzeul de Arta Brasov, Muzeul Ţarii Crisurilor Oradea, Muzeul Portilor de Fier Drobeta-Turnu Severin, Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea) si ofera o imagine de ansamblu asupra mizelor ideologice si interferentelor estetice din arta anilor 1910-1950 in Romania.
Expozitia va pleca la Constanta si Timisoara
Expozitia `Culorile avangardei. Arta in Romania 1910-1950" a constituit nucleul manifestarilor desfasurate in luna mai, sub egida ICR, la Sibiu, in cadrul programului `Capitala Culturala Europeana 2007". Cuprinzand peste 100 de lucrari, `Culorile avangardei" ilustreaza contextul avangardei artistice din Romania, de la operele moderniste din jurul anului 1910 pana la montajele realist-socialiste ale deceniului sase. Expozitia va mai fi itinerata pana la sfarsitul acestui an la Constanta (septembrie-noiembrie) si Timisoara (noiembrie-decembrie). "Mai degraba decat sa se concentreze pe o abstragere si o extrapolare pedanta, purista a operelor de arta din mediul lor istoric : din ansamblul divers si bogat al artei din Romania in prima jumatate a secolului XX :,expozitia de fata survoleaza un fenomen cultural deosebit de dens si de complex, acela al coabitarii, tensiunii, discordiei si modelarii reciproce a modernismului, avangardismului si traditionalismului in perioada interbelica", apreciaza criticul de arta Erwin Kessler, coordonator al proiectului Culorile Avangardei.
Peste 100 de lucrari ale maestrilor modernismului si avangardei artistice din Romania (Pallady, Ressu, Eder, Ziffer, Michailescu, Maxy, Brauner, Iancu, Segal, Peram, Ţuculescu) vor putea fi vazute pana pe 2 septembrie la Muzeul National de Arta al Romaniei din Capitala, de miercuri pana duminica, intre orele 11.00-19.00. In prima miercuri din fiecare luna intrarea este gratuita.
Expozitie Salvador Dali, la Timisoara
Odata cu deschiderea expozitiei Salvador Dali, Muzeul de Arta din Timisoara intra in lantul marilor institutii de gen din Europa. Publicul va admira, timp de trei saptamani, 129 de lucrari, litografii (proprietarul fiind un colectionar privat din Luxemburg) si cateva colaje foto. Pretul de intrare este de 10 lei. `E foarte interesanta expozitia Salvador Dali. Odata intrata Timisoara in circuitul de cultura si al expozitiilor de arta la acest nivel, cred ca pentru publicul timisorean este un castig formidabil, si anume ca putem sa vedem diferite astfel de evenimente. Eu am vazut doua expozitii Dali, una in Spania, acasa la Dali, si una la Londra, unde a fost o expozitie Dali si Picasso impreuna, un lucru extraordinar la mometul respectiv. Faptul ca pot vedea Dali acasa este o incantare nemaipomenit de mare si cred ca e la fel pentru tot publicul timisorean iubitor de arta", a spus Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis.