Unul dintre cele mai vechi festivaluri ale Europei ce se desfasoara de multi ani in "Piazza del Campo", in centru istoric al Sienei, Italia, este Palio di Siena, denumit si "Festivalul capetelor rupte".
Festivalul are loc de doua ori pe an, in zilele de 2 iulie si 16 august. Cursa din data de 2 iulie este numita si Palio di Provenzano, in onoarea icoanei Maicii Domnului despre care se crede ca are puteri miraculoase, aceasta fiind detinuta candva de conducatorul sienez Provezano Salvani. De asemenea, cursa din data de 16 august (Palio dell'Assunta) are loc a doua zi dupa sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.
La "Il Palio" participa doar 10 concurenti, fiecare reprezentand cate un cartier al Sienei. Marele premiu pentru care ei concureaza este un banner de matase vopsit manual, numit si "steagul victoriei".
Cu patru zile inainte de fiecare cursa, celebra piata centrala a Sienei devine pista de cursa, acoperindu-se cu un strat de pamant si punandu-se pe margini protectii pentru jockeii care vor cadea in timpul evenimentului. Cursa incepe cu o slujba speciala, defilarea jocheilor si binecuvântarea cailor.
Inaintea cursei are loc procesiunea medievala numita Corteo Storico, care prezinta intr-o maniera simbolica evenimente din istoria orasului. Participantii defileaza purtand costume specifice fiecarui cartier, fiind insotiti de aruncatori de steaguri.
Scopul festivalului din Siena este acela de a pastra intacta o traditie ce se desfasoara de sute de ani, "Il Palio" fiind singurul joc care a supravietuit timpului dintr-o multitudine de jocuri si competitii care au avut loc in Siena.
Sursa foto: website-ul oficial al evenimentului Palio di Siena si Wikipedia
A.I.
editor artline.ro