Daca Barcelona se bucura astazi de un renume intre destinatiile din Europa, acest lucru se datoreaza in primul rand atractiilor care i-au conferit personalitatea. Palau de la Música Catalana este unul dintre ele si merita sa retinem cateva amanunte pentru clipa cand il vom descoperi, poate, chiar la el acasa.
Anual, peste o jumatate de milion de spectatori iau parte la evenimentele organizate aici, gustand de la muzica clasica pana la, jazz, cantece catalane sau muzica de camera. Asa cum indica numele, obiectivul este o sala de concerte finzalizata in primul deceniu al secolului XX pentru corul unei societati culturale fondate in 1891, societate care a ocupat un rol foarte important in miscarea culturala cunoscuta sub numele de Renasterea Catalana.
Vizitatorul intelege indata perceptia arhitectului Lluis Domenech i Montaner asupra muzicii, ca ea trebuie sa se impleteasca obligatoriu cu celelalte arte pentru a atinge desavarsirea. In alta ordine de idei, in putine locuri poti intalni mai multa atentie acordata arhitecturii.
Cladirea este construita in stilul consacrat de Antoni Gaudi si iese puternic in evidenta datorita frumusetii si pentru ca in zona in care se afla nicio alta cladire nu o concureaza pe masura. Palatul Muzicii Catalane din Barcelona este situat pe o strada ingusta, Carrer de Sant Francesc de Paula, in partea orasului cunoscuta sub numele La Ribera.
Aspectul palatului este tipic modernismului catalan, preferandu-se atat formele dinamice cat si cele statice, liniile curbe, respectiv motivele florale complexe. Decoratiunile bogate ale fatadei, care promoveaza elemente traditionale spaniole si maure, se gasesc in armonie perfecta cu restul cladirii. Dar daca exteriorul vi se pare fantastic, interiorul va va lasa fara cuvinte!
Piesa de rezistenta este sala de concerte, recunoscuta indeobste ca una dintre cele mai frumoase din lume si singura din Europa iluminata ziua exclusiv de lumina soarelui. Tavanul are mai mult de 2000 de trandafiri, aproape cate unul pentru fiecare fotoliu din auditoriu. Se spune ca unul din prieteni i-ar fi imputat arhitectului Lluis Domenech ca aceste frumuseti ar putea distrage atentia spectatorilor de la muzica. In 1997, Palau de la Musica Catalana a intrat in patrimoniul mondial UNESCO, impreuna cu Spitalul Sant Pau.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro