Consultati un ghid turistic al Angliei la intamplare si veti vedea ca numele Westminster se claseaza intre primele pe lista obiectivelor din categoria “must-see”. Ca unul dintre cele mai frumoase si insemnate edificii publice din Londra si intreaga lume, Palatul Westminster reuseste sa atraga milioane de admiratori in fiecare an.
Reteta succesului prezinta doua ingrediente combinate intr-o formula magica: povestea fascinanta, prezentata intr-o forma atractiva pentru turisti, si infatisarea impunatoare. De la sfarsitul secolului al XI-lea pana la 1512, aici s-a aflat resedinta familiei regale a Angliei, iar astazi este un simbol al democratiei moderne, adapostind cele doua camere ale Parlamentului Regatului Unit.
Actualul ansamblu a fost ridicat in perioada 1837-1860, dupa incendiul devastator de la inceputul secolului XIX, care a ramas in cartile de istorie. Prezenta sa eleganta si impunatoare este conferita pe de-o parte de dimensiunile fizice, iar pe de alta, de arhitectura neogotica.
Palatul se intinde pe o suprafata de peste 30,000 de metri patrati si se remarca prin doua turnuri-simbol: Victoria Tower si Big Ben. Primul masoara 98,5 metri inaltime si ocupa coltul sud-vestic al Palatului.
Numele Big Ben este utilizat atat in cazul clopotului cat si al ceasului, si chiar al turnului cu ceas. La momentul constructiei Palatului, desi arhitect-sef era un anume Barry, el a apelat la Augustus Pugin pentru a proiecta turnul cu ceas.
Desi este una dintre cele mai importante atractii turistice din lume, interiorul turnului nu este deschis vizitatorilor straini. Doar cetatenii Regatului Unit pot sa aranjeze vizite, si aceasta doar cu mult timp inainte si unele aprobari. Turnul nu are lift, astfel ca vizitatorii trebuie sa urce pana in varf toate cele 334 de trepte.
Un alt aspect pe care ar trebui sa il cunoasteti cand va aflati in fata Palatului Westminster este acela ca reprezinta cea mai mare constructie gotica din lume. Acesta detine peste 1,000 de camere si coridoare a caror lungime totalizeaza kilometrii intregi. Westminster pare sa fi descoperit echilibrul dintre vechi si nou, fiind in acelasi timp conservator cu valorile mostenite si “intelegator” cu cele moderne.
Ceea ce se poate vedea din exterior nu reprezinta, totusi, decat o fractiune din complexitatea reala. Acesta gazduieste o impresionanta colectie de piese de mobilier si articole de arta. Palatul Parlamentului nu a fost proiectat doar pentru a adaposti Camera Lorzilor si Camera Comunelor, ci si cu scopul de a fi o imagine vie a istoriei tarii sale.
Pretutindeni in cladire exista statui, fresce si tablouri care trimit la figurile marcante ale parlamentarilor britanici din toate timpurile. Picturile lui William Dyce din Camera Robing ilustreaza virtutile cavaleresti, ospitalitatea, mila, religiozitatea si curtoazia, asa cum sunt ele intalnite in legenda Regelui Arthur si a curtii sale. Peretii Galeriei Regale sunt decorati cu doua picturi de Daniel Maclise, “'The Death of Nelson” si “'The Meeting of Wellington and Blucher”, care surprind momente cruciale din vremea razboaielor napoleoniene.
Palatul Westminster este inclus de UNESCO in programul World Heritage Sites, impreuna cu Biserica Sf. Margareta si Abatia Westminster, cu care se invecineaza.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro