Oriunde si oricand a existat nobilime pe teritoriul Europei, aceasta s-a distins de restul claselor sociale prin imbracaminte, moravuri si mai ales prin traiul dus la resedintele luxoase. Nobilimea rusa nu doar ca nu a facut exceptie, dar a lasat in urma si cateva monumente net superioare altora din aceeasi perioada ca valoare arhitectonica si istorica.
Palatul Volkov-Yusupov este special prin faptul ca a rezistat testului timpului, cel mai dificil din viata oricarui edificiu. Monumentul, care pune un pret deosebit pe detaliu, atat in exterior cat si in fiecare incapere, dateaza din secolul al XVI-lea si a suferit mai multe interventii pana in secolul al XIX-lea.
Potrivit legendei, odata, pe cand se afla la vanatoare de soimi in padurile de aici, tarului Ivan cel Groaznic i-a cazut palaria si ar fi dat ordin sa se constuiasca in acel loc un palat. Alti proprietari de seama au fost Alexander Pushkin si cel de la care i s-a tras numele: Printul Felix Yusupov.
Palatul Volkov-Yusupov este atribuit mesterilor Barma si Postnik, faimosul duo care a creat si Catedrala Sf Vasile. Cele doua corpuri de cladiri au fost unite abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Stilul arhitectonic este baroc moscovit. Parterul, cuprinzand un living room, o sufragerie, un dormitor si o capela, este considerat cea mai veche parte a locuintei. Capela Sf Tatiana a fost numita dupa fiica lui Nikolai Yusupov, incetata din viata la numai 22 de ani. De asemenea, incaperile la parter au fost decorate in atmosfera traditionala. Palatul Volkov-Yusupov adaposteste si o camera impodobita dupa canoanele chinezesti.
Nikolai Yusupov a decorat locuinta familiei sale cu cele mai frumoase si valoroase obiecte din colectie. Interioarele din perioada 1892-1895 au fost toate infrumusetate cu opere de F. Solntsev, autorul unor picture murale de exceptie. Parte dintre desene evoca momente din viata lui Ivan cel Groaznic, personaj care intr-una dintre opere creeaza vizitatorului senzatia ca nu il scapa din vedere in orice colt s-ar afla. Dintre elementele recurente in pictura si sculptura, vita de vie este cea mai incarcata de simbolism, facand trimitere la taina euharistiei.
Lucrarile de restaurare la Palatul Volkov-Yusupov au inceput in 2004 si s-au incheiat in 2008. Astazi, monumentul asteapta cu caldura vizitatori.
Sursa foto
I. C.
editor artline.ro
6 februarie 2012