Resedinta a sultanilor vreme de peste 400 de ani, palatul Topkapi reprezinta o comoara vie a culturii islamice, a tehnicii si stiintei otomane. Topkapi este considerat de numerosi autori cel mai mare si vechi palat ajuns ca prin minune pana la noi. Prezenta sa rememoreaza doua, daca nu chiar trei dimensiuni culturale distincte, care si-au pus amprenta asupra orasului de pe doua continente: intai, monumentul le aminteste crestinilor de pierdutul Imperiul Bizantin, apoi de cel Otoman care i s-a succedat, iar in final de Turcia moderna.
Palatul Topkapi a cunoscut toate cele trei fazele si detine in acest sens nenumarate marturii. Monumentul a fost transformat in muzeu in anul 1924 de Mustafa Ataturk si se bucura astazi de circa 2 milioane de vizitatori pe an. Complexul este situat pe una dintre cele mai impunatoare peninsule de la Bosfor, este inconjurat de 5 km de ziduri si ocupa o suprafata totala de 700,000 metri patrati.
Constructia Palatului Topkapi a inceput in 1460, la initiativa sultanului Mehmed Cuceritorul, si a fost finalizata in 1478, in timpul domniei lui Baiazid al II-lea. Dupa Mahomed al II-lea, alti sultani i-au luat locul in resedinta de la Topkapi, pana cand Abdulmecid I a rupt traditia si s-a mutat in palatul Dolmabahce.
Topkapi este un exemplu clasic de arhitectura turceasca, cuprinzand trei curti umbrite de copaci legate intre ele prin porti monumentale. Cea mai larga curte a palatului, Curtea Ceremoniilor, adaposteste atat cladiri bizantine, cat si constructii datand din perioada otomana. De cum treci de zidurile palatului, primul lucru ce-ti atrage atentia este o biserica, Sfanta Irina, primul sediu al Patriarhatului Ortodox din vechiul Constantinopole. astazi muzeu militar. In interior mai pot fi admirate: Muzeul de Arheologie, Haremul Imperial, Turnul Justitiei, pavilionul Sfintei Mantii, pavilioane si gradini, grajduri si trezoreria. Candva un adevarat oras, palatul cuprindea in interiorul curtii bai publice, moschei si o gradina zoologica unde erau aduse animale exotice.
Topkapi inseamna „poarta cu tunuri”, numele fiind inspirat de poarta cea mare prin care Mahomed al II-lea iesea atunci cand dorea sa se plimbe pe Bosfor cu corabia. Pana acum doua secole, orice strain ar fi pasit dincolo de aceste porti, s-ar fi temut pentru viata sa. Astazi, turistii sunt mai mult decat entuziasmasti sa patrunda in palat. Aceasta experienta unica nu trebuie ratata. Potrivit raportarilor Ministerului Turismului si Culturii din Turcia, Palatul Topkapi surclaseaza ca popularitate toate celelalte muzee si situri istorice de pe cuprinsul tarii.
Sursa foto: wikipedia.org
7 august 2013
I. C.
editor artline.ro