Impunatoarea cladire a fost ridicata din ordinul domnitorului Barbu Stirbei, domn al Tarii Romanesti intre anii 1849-1854-1856. Arhitectul palatului a fost Michel Sanjouand, iar stilul este cel care era foarte des intalnit in Franta: stilul arhitectural neoclasic.
Alexandru Stirbei, fiul domnitorului, modifica fatada in anul 1882 spre Calea Victoriei, imaginea generala a acesteia fiind cea care s-a pastrat pana astazi. In acele vremuri palatul era foarte cunoscut pentru renumitele baluri pe care le organiza. Pana in anul 1948 palatul a ramas in posesia familie domnitorului Barbu Stirbei, iar apoi a avut loc nationalizarea. Pivnitele palatului au fost intrat in posesia Intreprinderii de industrializare a vinului. Din nefericire in jurul anului 1954 au avut loc distrugeri si degradari masive ale interiorului decorat in stil Empire si Biedermayer. Intre anii 1954 – 1977 palatul a gazduit Muzeul National de Arta Populara, dar si Muzeul Ceramicii si Sticlei, are a functionat aici pana in anul 1994.
"Portile masive de fier, foisorul de deasupra cu locuintele pentru slugi si paza, zidurile foarte inalte si groase de jur imprejur…amplificau atmosfera de mister si legenda".
Palatul Stirbei este format de fapt dintr-un adevarat complex, care din pacate de-a lungul anilor a ramas neingrijit, astfel degradandu-se. Curtea de onoare si gradina din spatele palatului raspandea miros de liliac si salcam, fiind impodbota cu pomi fructiferi si cu multe plante decorative. Complexul Stirbei detinea si un grajd semicircular, care se afla pe Calea Victoriei si care, in urma gradului de degradare extrem de mare a fost demolat de catre autoritatile din acea vreme (2008), cu toate ca reprezenta un monument istoric de mare valoare si arhitectura grajdiurilor era un unicat in Romania. Familia domnitorului avea si podgorii intinse, iar vinurile se depozitau in vestitele pivnite, productia de vin fiind una dintre cele mai importante afaceri ale familiei.
In zilele noastre palatul este proprietatea privata, mostenitorii printului Brabu vanzand proprietatea istorica impreuna cu anexele si frumoasa gradina.
Surse foto: 1, 2