Palatul Mysore este cel mai cunoscut reper cultural din orasul omonim desi nu este singurul din categoria sa. Fosta resedinta a principilor statului Mysore, astazi la fel de impozanta si stralucitoare ca in debutul secolului trecut, se numara chiar printre cele mai marete palate din India.
Cladirea a fost ridicata dupa planurile arhitectului Henry Irwin si socheaza la prima vedere prin cupolele roz care atrag privirea spre inaltul cerului. Fatada prezinta sapte arcade sustinute de piloni inalti. Doar Palatul Taj Mahal se spune ca ar avea mai mult succes, cu peste 2,7 milioane de vizitatori pe an.
Constructia dateaza din 1912 si a fost ridicata pentru al 24-lea print Wodeyar dupa ce precedenta s-a deteriorat intr-un incendiu. Din punct de vedere arhitectural, monumentul se inscrie in stilul indo-saracenic, imbinand o serie de elemente hinduse, musulmane si chiar gotice.
Totusi, pentru un vizitator neavizat este dificil de identificat influenta europeana acolo unde atentia arhitectului pentru detaliu ii indica Orientul. Prima impresie va fi amplificata de ceea ce veti descoperi calcandu-i pragul.
Usile palatului din lemn de trandafir sunt in sine adavarate opere de arta prezentand sculpturi complexe. De asemenea, in interior mai puteti admira figurine din marmura, colectii de obiecte inedite care au apartinut familiei regale, tablouri si multe altele.
Poate cea mai spectaculoasa incapere este Ambavilasa, unde aveau loc audientele private cu regele. Nava centrala a salii prezinta coloane aurite, plafoane cu vitralii, candelabre decorate cu motive florale fine, ce se reflecta in podea ( la randul ei impodobita cu pietre semipretioase).
Sa amintim si de camera care adaposteste impresionanta colectie de arme intrebuintata pana deunazi de membrii familiei regale la vanatoare. Printre obiecte se regasesc atat arme vechi (lanci, sabii etc) cat si mai noi, pistoale de pilda.
In complexul palatului intra si un numar de 12 temple hinduse, dintre care cel mai vechi dateaza din secolul al XIV-lea, iar cel mai nou din 1953. Unele dintre acestea au fost construite in stilul Dravidian, incluzand aici templul Varashaswamy.
In luna septembrie sau octombrie are loc festivalul Navaratri ajuns la a 400-a aniversare in 2010. Cele 10 zile ale evenimentului sunt marcate prin muzica si dans si constituie un moment oportun pentru vizitatori.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro