Palatul Mogosoaia - la Mica Europa din Bruxelles
De astazi, inca un nou stat `a intrat` in Mica Europa, celebra expozitie de miniaturi de la Bruxelles. Romania este reprezentata de Palatul Mogosoaia. De altfel, de ceva vreme, pe materialele promotionale oferite vizitatorilor, care prezinta evolutia in timp a construirii parcului, sunt prezentate ultimele `achizitii`, respectiv machetele pe care noile state ale Uniunii Europene le-au adus in Mini-Europa, chiar daca ele nu au fost inca oficial instalate in expozitie. Ultimele care trebuie sa `soseasca` la Mini-Europa sunt Romania, Ungaria si Bulgaria.
Dupa ce proaspatul membru al UE a decis care este monumentul care il va reprezenta la expozitie, urmeaza un proces laborios de realizare a machetei, aceasta necesitand mii de ore de munca manuala. Din aceasta cauza, si pretul unei asemenea machete este destul de piperat, el variind intre 75.000 si 100.000 euro. Ateliere specializate in mai multe tari ale Europei realizeaza acest gen de lucrari, iar materialele alese sunt cele care pot permite o durata de viata si de expunere in aer liber corespunzatoare. De exemplu, macheta celebrului Turn Inclinat din Pisa, Italia, a fost realizata integral din marmura, are 800 de kg si a necesitat inventarea unei masini speciale pentru decuparea pietrei de mici dimensiuni folosita la detaliile de pe cladire.
La Mini-Europa, expertii au infiintat si o interesanta biblioteca de planuri. Uneori, pentru a reconstitui schitele unui monument, a fost nevoie de sute de mii de scrisori expediate in intreaga Europa, bibliotecilor sau arhivelor de stat, in cautarea de documente ajutatoare. De exemplu, pentru catedrala Sacre Coeur din Paris nu erau disponibile nici o schita sau plan in arhivele oficiale. La fel in cazul unor cladiri celebre din Florenta (Italia), Bathalla (Portugalia), Coimbra (Portugalia), in cazul Podului din Luxemburg sau al Capitoliului din Roma.
Macheta Palatului Mogosoaia a fost realizata in colaborare de catre Consiliul Judetean Ilfov si Administratia Parcului Mini-Europa, iar la ceremonia de instalare este invitat si ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu.