Daca ai putea sa te plimbi printre exponatele de la celebrul muzeu, iar fiecare ti-ar putea spune povestea sa? Cine si cand le-a facut, ce modele a folosit, cum i-a venit ideea, dar si cat de cald sau de frig era intr-o anume zi cand a gasit acel detaliu, acea tusa, acea lovitura de dalta care au desavarsit opera? Cum ar fi sa poti afla adevarata poveste a colectiilor unui muzeu, cea pe care nimeni nu o stie, iar plecand pe urmele ei sa descoperi povestea unui model repede uitat.
Candva Lillian Carter a fost un model nu doar foarte apreciat pentru frumusete, gratie si forta expresiei, dar si companie pentru unii dintre cei mai cunoscuti artisti ai epocii sale, atrasi nu doar de imagine, dar si felul ei de a fi. A fost prin multe ateliere si vieti, a trait din plin, intr-un fel boem si sarac, vesel si trist, a iubit si a fost iubita, a suferit si a sperat. Viata ei ar putea sta la baza unui roman, a unei piese de teatru de succes, poate chiar in viitor sa inspire un film care sa castige premii si sa dea nastere unor cronici entuziaste si sa revitalizeze Hollywoodul aflat in impas. Insa in 1919, la New York, Lillian (dar daca o stiti din lumea artei o cunoasteti ca Angelica) incearca sa scape de trecut.
Acum este secretara personala pentru Miss Helen, nimeni alta decat fiica magnatului Henry Clay Frick, pe cat de respectat pe atat de temut si de influent, un om bogat care, la fel ca multi din clasa lui, este un pasionat colectionar de arta. Peste decenii publicul se va plimba prin salile muzeului care ii poarta numelui, admirandu-i capodoperele si incercand prin intermediul lor sa ghiceasca (poate) ce fel de om era acest Frick. Insa atunci domnisoara Carter se vede prinsa in panza de paianjen a intrigilor de familie si a dramelor din spatele stralucirii si bogatiei, iar presa de scandal ar savura cu delicii secretele clanului Frick. Nu va dura mult pana cand Lillian devine suspectul principal intr-un caz complex, misterios si controversar, care nu a insemnat doar sfarsitul pentru Henry Frick, dar si disparitia diamantului Magnolia. Valoarea? Colosala. Scandalul? Unul pe masura? Vinovatul sau vinovatii? Aparent imposibil de aflat.
Un roman politist, oricat de complicat, se termina intotdeauna cu descoperirea criminalului, a felului in care a ucis si a motivului pentru care a facut-o, insa acest caz pasionant ramane o enigma pentru decenii, pana in anii 60. Un dosar ingalbenit, doldora de informatii, dar fara acel fir conductor sau acea minte brilianta care sa gaseasca solutia. Abia in anii ‘60 cineva incearca sa redeschida cazul si in sfarsit sa gaseasca solutia in aceasta imaginara istorie a originilor Muzeului Frick. Insa chiar si dupa tot acest timp s-ar putea ca vinovatii sa lupte din rasputeri pentru ca adevarul sa nu iasa la iveala, iar ceea ce parea un joc devine repede o succesiune de enigme periculoase. O superba fresca si un exemplu ce va deveni cu siguranta clasic de capodopera a fictiunii istorice.
Carte nominalizata la Goodreads Choice Awards 2022 – Best Historical Fiction
New York Times Bestseller
Fiona Davis, Palatul Magnolia, editura Humanitas Fiction, 2023