Cultura venetiana, in sensul larg al sintagmei, isi gaseste expresia suprema intr-un edificiu recunoscut pe intreg mapamondul: Palatul Dogilor. In nicio alta cladire, istoria si arhitectura nu se impletesc mai desavarsit cu artele vizuale, dand nastere unui efect atat de inconfundabil.
Palatul, aflat la cativa metri de San Marco, a fost resedinta celor 120 de dogi care au condus Venetia vreme de 1100 de ani (697-1797).
Constructia sa a inceput in jurul anului 1300, pentru a inlocui vechiul palat crenelat, ridicat in 814 si devastat de incendii in 976 si 1105. Palatul Dogilor a fost reconstruit, asadar, de mai multe ori, si a inceput cu adevarat sa prinda forma din anul 1340, o data cu constructia Salii Consiliilor.
Palatul Dogilor este un exemplu superb de arhitectura gotica venetiana. Acesta a servit ca senat, centru administrativ, tribunal, arhiva publica si inchisoare pana in anul 1797 atunci cand a cazut republica venetiana.
Exteriorul din marmura alba si roz poate fi admirat gratuit din Piata San Marco dar pentru a cunoaste minunile lasate de numerosi arhitecti, pictori si sculptori in interiorul palatului, trebuie sa platiti biletul de intrare.
In interior se gasesc picturi apartinand lui Tintoretto (Intoarcerea fiului risipitor, Dogele Girolamo Priuli primind sabia si balanta, Dogele Andrea Gritti ingenuchind in fata Fecioarei sau enormul Paradis, cea mai mare pictura in ulei din lume). Pe langa acesta, palatul gazduieste si opere ale unor pictori ca Guariento (fragmente din fresca pictata in Sala Marelui Consiliu), Titian (Dogele Antonio Grimani in fata Credintei) sau Paolo Veronese. In Sala Consiliului sunt picturile primilor 76 de dogi.
Urcand pe scara gigantilor, veti remarca statuile lui Neptun si Marte iar apoi veti ajunge in loja primului etaj. Aici erau incoronati dogii in urma unei slujbe ce se tinea in Biserica San Marco. Scara de aur (Scala d’Oro) duce la o succesiune de camere din sec al XVI-lea, printre ele fiind si camerele private ale dogilor.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.