Ridicat intre anii 1906-1925 si inaugurat in 1926 de catre Ferdinand de Hohenzollern, Palatul Culturii din Iasi reprezinta creatia cea mai importanta a arhitectului I. D. Berindei, format la scoala pariziana. Legenda spune ca in proiectul initial erau prevazute 365 de camere, dar constructia actuala prezinta 298 incaperi cu o suprafata de aproximativ 36.000 m patrati. Monumentul a fost ridicat pe ruinele vechii curti domnesti (1434), reconstruita in stil neoclasic de printul Alexandru Moruzi (1806-1812).
Dupa Unirea de la 1859 si mutarea capitalei la Bucuresti, Palatul Domnesc devine Palat Administrativ. Mai multe incendii de la sfarsitul sec. al XIX-lea continua sa afecteze cladirea, luandu-se, la inceputul secolului al XX-lea, decizia demantelarii (1904) si reconstructiei, in locul refacerii vechiului palat.
Stilul ales a fost neogotic flamboyant, cu detalii ornamentale, cu elemente heraldice in exterior. Elementele de interes turistic sunt: Sala gotica, unde se poate admira mozaicul ce reprezinta un "bestiarum" medieval (grifoni, acvile bicefale, lei).
La faima Palatului Culturii a contribuit si ceasul cu trei cadrane din turnul cladirii. Avand diametrul de 3,25 m, acestea erau decorate cu mici vitralii, reprezentand cele 12 zodii. Cate doi plaiesi, in costume nationale, zugraviti pe zidul turnului, stau de straja, incadrand ceasornicul, dupa modelul ostenilor pictati la castelul Peles.
Carillonul ceasului este un sistem de clopote acordate, o replica moderna a mecanismelor similare din Evul Mediu Occidental. Cele 8 clopote din turnul palatului reproduc, la fiecare ora exacta, "Hora Unirii", amintind acum nu doar "Unirea cea mica" din 1859, ci si "Unirea cea mare" din 1918.
In pofida aspectului arhaicizant, la construirea Palatului, blocurile de piatra au fost inlocuite cu materiale usoare si mai ieftine. In plus, la decorarea unor sali, s-a folosit in premiera un material brevetat de Henri Coanda, denumit bois-ciment si care imita lemnul de stejar. Remarcabile sunt si elementele de feronerie decorativa, care pot fi admirate, de exemplu, la usile de la Sala Voievozilor.
In prezent, nimeni nu-si poate inchipui un pliant turistic al Iasului fara imaginea celebrului edificiu care adaposteste: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta,Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu, iar in aripa de nord-est Biblioteca Judeteana Gheorghe Asachi.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.