Orasul Iasi, fosta capitala a Moldovei, ar fi de neinchipuit fara Palatul Culturii, celebrul edificiu care adaposteste patru muzee importante si Biblioteca Judeteana Gheorghe Asachi.
Daca doresti sa descoperi istoria bogata, arta si cultura moderna a Moldovei si nu ai timp sa mergi decat intr-un singur loc, viziteaza Complexul Muzeal National “Moldova”, unde vei gasi: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta si Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu.
Palatul este strajuit in partea din fata de statuia lui Stefan cel Mare, realizata la Paris de Em. Fremiet, dupa schitele lui Gheorghe Asachi, si dezvelita in 1883.
Se spune ca Palatul Culturii ar fi trebuit sa fie compus din tot atatea camere cate zile are anul, insa a ramas in final cu un numar de 298. Chiar si asa, obiectivul este suficient de impunator, numai pe fatada cuprinzand 92 de ferestre.
Cladirea emblematica a Iasului a fost construita in perioada 1906-1925, pe locul unde functionase Palatul Domnesc, si inaugurata de catre regele Ferdinand al Romaniei in anul 1926.
Dincolo de colectiile impresionante pe care le adaposteste astazi in calitate de institutie de cultura, arhitectura in stil neogotic flamboiant se bucura de o mare apreciere. De un evident interes turistic, in interior, la primul etaj sunt: Sala gotica si Sala Voievozilor, prima pentru mozaicul ce reprezinta un “bestiarum” medieval, iar a doua pentru portretele domnitorilor Moldovei.
Noul edificiu a fost executat dupa planurile arhitectului Ion D. Berindei, ajutat de alti doi cunoscuti arhitecti: Xenopol si Cerchez. Lucrarile au fost insa intrerupte din cauza primei conflagratii mondiale, iar durata lor s-a prelungit pe doua decenii.
Privit din fata, palatul se remarca printr-o armonie a formelor si dimensiunilor. Intrarea se face printr-un turn donjon mare, cu creneluri si firide dominate de o acvila in pozitie de zbor. Orologiul cu carillon instalat in turnul principal, central, reproduce din ora in ora “Hora Unirii”, cu ajutorul unui ansamblu format din opt clopote.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro