Printre asezarile situate la poalele Muntilor Fagaras care atrag cei mai multi turisti, un loc deosebit il ocupa orasul Avrig. Un motiv ar fi accesibilitatea fata de capitala culturala europeana, Sibiu, de care il despart mai putin de 30 de km, iar celalalt, complexul de monumente cu valoare de patrimoniu.
Localitatea a fost atestata documentar in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, dar poarta in sine multe marturii ale trecutului. Impresioneaza edificii construite incepand cu secolul al XVIII-lea, iar unul dintre cele mai proeminente obiective, atat in plan spatial (se afla chiar in centrul localitatii) cat si in cel al valorii, este ansamblul arhitectural baroc al Resedintei de Vara a lui Samuel von Brukenthal. Palatul mai putin cunoscut de la Avrig este “fratele” mai mare al celui din centrul Sibiului.
Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803) a fost singurul exponent al comunitatii sasesti tran¬sil¬vanene caruia i s-au atribuit functii publice importante in cadrul statului austriac, condus de imparateasa Maria Theresa. Colectiile de arta europeana ale baronului au fost deschise publicului inca din 1790, cu trei ani inaintea inaugurarii Muzeului Louvre, din Paris.
Ansamblul de inspiratie vieneza este alcatuit dintr-un edificiu principal cu trei aripi, de care sunt alipite doua cladiri anexa fara etaj. Cladirea cuprinde numeroase incaperi de locuit, incaperi utilitare si camere de oaspeti. La primul etaj se afla un salon mare. Fatadele monumentului reflecta trecerea de la barocul tarziu la clasicism. Cat priveste parcul resedintei de vara a lui Brukenthal, acesta ramane singurul din tara amenajat in stil baroc.
Acest mic paradis construit la sfarsitul secolului al XVIII-lea, primise odinioara in inalta societate numele de “Edenul din Transilvania”. Parcul resedintei de vara a lui Brukenthal a fost gandit ca un complex de gradini in stilul barocului tarziu, care inca de pe vremea baronului si chiar si dupa disparitia acestuia a fost completat cu elemente de horticultura. Astazi, complexul este deschis publicului larg, vizitatorilor de pretutindeni, care vor sa se bucure de atmosfera aparte din Transilvania.
I. C.
editor artline.ro