Ridicat in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea constituie una dintre cele mai proeminente atractii culturale din vestul Romaniei.
Si cum sa nu fie, de vreme ce formeaza impreuna cu bazilica Sf. Maria si Sirul Canonicilor primul complex baroc din tara ca importanta? Palatul Baroc se gaseste in zona nord-vestica a orasului, in imediata apropiere a parcului unde, odinioara, exista traditionalul Obor al Oradei.
Dupa cum dau de inteles documentele, lucrarile au inceput pe 23 mai 1762 si s-au finalizat in anul 1777, fiind coordonate de arhitectul austriac Franz Anton Hillebrandt (1719-1797). Imaginea baroca a cladirii este accentuata de fatada decorata simetric cu pilastri in stil ionic si impodobita cu ghirlande si falduri elegante.
Interiorul palatului este de-a dreptul impresionant prin rigoarea organizarii spatiale si sobrietatea decorativa. Poate cea mai reprezentativa incapere este Sala festiva prin volumetrie si decor. Picturile intalnite aici au fost realizate in anul 1879 de pictorul renascentist Francisc Storno. Capela Palatului conserva picturi semnate de artistul Johann Nepomouk Schöph, de origine bavareza.
Printr-o cromatica expresiva, acesta a reconstituit pe tavanul capelei bolta cereasca iar in panza de deasupra altarului, scena in care este reprezentat sfantul Carol Boromaeus rugandu-se in timpul epidemiei de ciuma.
In ceea ce priveste restul camerelor de la primul etaj, acestea se individualizeaza prin solutii decorative si de ambientare interioara in maniera barocului austriac: pilastri terminati in capiteluri corintice, stucaturi de o diversitate a formelor ornamentale remarcabila, semineuri placate cu marmura colorata.
Palatul Baroc gazduieste din 1971 Muzeul Tarii Crisurilor. La sfarsitul anului 2010, muzeul detinea un patrimoniu de 224.161 piese muzeale. Cele mai multe picturi apartin pictorilor romani din secolul XX, printre care: Tonitza, Petrascu, Pallady, Stefan Dimitrescu, Sirato, Ressu, Steriadi, Corneliu Baba, Gheata, Ciucurencu, Tuculescu si altii.
Mihail Simonidi, Parfum de iarna, ulei pe panza, 186 x 106 cm
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro