Dominand spatiul urban din vecinatatea Crisului Repede, Vulturul Negru este cea mai reprezentativa si mai cunoscuta cladire pentru secessionul oradean. Cladirea este multifunctionala, cuprinzand, la vremea inaugurarii, cazino, hotel, birouri, restaurant, grupate in trei corpuri asimetrice.
Proprietarii si comanditarii Complexului Vulturul Negru au fost doi avocati oradeni evrei, dr. Kurlander Ede si dr. Adorjan Emil, personalitati marcante ale orasului. Acestia au infiintat „Societatea pe actiuni Vulturul Negru si Arborele Verde" inregistrata la Camera de Comert din Oradea in 1907.
Concursul pentru ridicarea acestui complex arhitectural a fost castigat de arhitectii Komor Marcell si Jakab Dezso. Pe amplasamentul cladirii actuale din Piata Unirii exista din 1714 un local denumit Hanul Vulturul, care era adapostit intr-o casa mica, cu parter. Aceeasi cladire adapostea si Primaria Orasului Nou. In sec. XVIII-XIX cladirea a fost etajata si extinsa. In 1861 primaria s-a mutat in cartierul Olosig, ramanand in cladire doar hanul.
Constructia palatului, pe vechiul amplasament al Hanului „Vulturul Negru”, a demarat in anul 1907 sub conducerea inginerului constructor Sztarill Ferenc, iar in luna decembrie 1908 constructia a fost finalizata.
In prezent, in cladire functioneaza un hotel, un cinematograf, o banca, si mai multe cluburi, cafenele si restaurante, fiind un loc important de intalnire pentru scena sociala a Oradei.
Spatiile interioare cel mai bogat decorate sunt salile de interes public, cele din corpul de pe Str. Independentei: hotelul, restaurantul, ansamblul salilor de spectacole si reuniuni. Cafeneaua nu mai pastraza in prezent nimic din aspectul initial.
Ornamentele sunt dispuse pe toate elementele interioare (plafoane, bolti, ferestre, usi, lambriuri, balustrade, pereti, coloane, sticla sablata sau vitralii). Motivele ornamentele utilizate sunt cele florale, preluate din arta poulara, dar si zoomorfe - vulturi.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.