Oradea contemporana, cu bulevarde aglomerate si edificii cu arhitectura moderna, oglindeste prin intermediul monumentelor istorice, perioada veche in care orasul purta cu mandrie numirea Oradea Mare.
Alaturi de zidurile cetatii si celelalte obiective, palatele maiestuoase constituie dovezi ale unui trecut framantat dar pe alocuri nelipsit de farmec si frumusete. In acest sens avem urmatoarele propuneri pentru atunci cand veti vizita resedinta judetului Bihor: Palatul Episcopiei Greco-Catolice, Palatul Poinar, Palatul Primariei, Palatul Rimanoczy Junior, Palatul Rimanoczy Senior, Palatul Ullmann, Palatul Vulturul Negru.
Palatul Episcopiei Romano-Catolice, cunoscut si ca Palatul Baroc, se numara printre cele mai valoroase edificii construite in stil baroc pe teritoriul Romaniei si gazduieste Muzeul Tarii Crisurilor. Constuctia a inceput in anul 1762 si a fost finalizata in 1777, sub conducerea arhitectului austriac Franz Anton Hillebrandt. Pe fatada principala ies in evidenta pilastri cu capiteluri ionice, ghirlandele, faldurile si frontonul triunghiular. Impreuna cu Bazilica Sf. Maria si Sirul Canonicilor, palatul formeaza cel mai important complex baroc din Romania.
Piata Centrala gazduieste la randul ei un obiectiv din aceeasi categorie: Palatul Primariei din Oradea. Acesta imbina stilul eclectic si renascentist, fiind inaltata intre anii 1902-1903 pe vechiul amplasament al episcopiei catolice. Obiectivul il veti afla privind in partea nord-vestica a pietei.
Palatul Rimanoczy Junior poarta numele parintelui sau, arhitectul Kálmán Rimanóczy. Cladirea este pe strada Republicii, colt cu Parcul Traian. Edificiul ridicat pe parcursul unui singur an, 1905, este o cladire de patrimoniu in stil gotic.
Mai multe lucruri merita a fi spuse despre Palatul Vulturul Negru, construit intre 1907-1908, in stil secession, de doi arhitecti oradeni. In primul rand, specialistii il considera cea mai importanta cladire a stilului sau din Oradea. La inceputul secolului XX, ca si in zilele noastre, locatia era un important loc de intalnire pentru societatea timpului. Motivul central de pe fatada corpului din strada Independentei este corpul iesit, cu vitraliu in timpan. Vitraliul emblematic cu vulturul negru, de la care se trage si numele ansamblului, dateaza din 1909 si a fost executat intr-un atelier local.
In Palatul Vulturul Negru functioneaza in prezent un hotel, un cinematograf, o banca si mai multe cafenele si locuri in care se serveste masa.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro