Una dintre personalitatile care au avut sansa sa capetet public o aura legendara pentru aportul major la prosperitatea Capitalei a fost Pache Protopopescu. Nascut pe 12 februarie 1845, in familia protopopului Iancu din Bucuresti, acesta dobandeste din copilarie o educatie aleasa, in spiritul valorilor crestine si traditionale.
Acest lucru se va reflecta mai tarziu in activitatea desfasurata cu intentia vadita de a schimba vechea organizare a orasului de pe malurile Dambovitei. Pache Protopopescu a fost ales primar in aprilie 1888 si a ramas in functie pana in decembrie 1891. In mandatul de doar 3 ani, Pache Protopopescu se doveste un vizionar, intelegand, intr-o epoca mai apropiata de mentalitatea evului mediu decat de cea moderna, importanta si adevarata menire a urbanismului.
In timpul sau au fost pavate strazile importante si s-au construit trotuare pietonale dupa moda pariziana. De asemenea, s-au trasat noi artere de circulatie conform unei strategii de dezvoltare.
In 1890, Protopopescu finaliza in timp record (4 luni!) prelungirea fostului bulevard al Orizontului, iar la insistentele primarului conservator Nicolae Filipescu, strada era redenumita si poarta pana astazi numele lui Pache Protopopescu. Sursele timpului povestesc ca la acest bulevard care imparte Bucurestiul in doua jumatati, de la Calea Mosilor la Cotroceni, se muncea “ziua si noaptea fara incetare si primarul Pache era si noaptea langa muncitori”.
In 1906, bulevardul avea o lungime de 1 km si 420 m, fiind cel de-a unsprezecelea din Capitala in ordinea importantei. Pache Protopopescu a mai trasat axa Bucurestiului de la est la Vest, de la Piata Operei, Sf. Elefterie pana la Mihai Bravu.
Insa procesul de sistematizare a insemnat si demolari de cladiri, lucru care a declansat mari proteste, unul dintre opozantii febrili ai lui Pache Protopopescu fiind Caragiale. Pache Protopopescu a mai modernizat transportul in comun prin extinderea retelei de tramvai (cu cai!) si prin impunerea unor dispozitii ce trebuiau respectate de calatori.
Nu in ultimul rand, edilul s-a dovedit prezent in actele culturale si de binefacere. Drept dovada, in perioada lui s-au construit 28 de scoli, Liceul “Gheorghe Lazar”, primul azil de noapte din Bucuresti si s-a infiintat serviciul de trasuri pentru transportul bolnavilor la spitale.
Cu bune, cu rele, Pache Protopopescu - recunoste si poetul Tudor Arghezi - merita sa fie recunoscut “intaiul primar bun al Bucurestilor”.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro