Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso Lopez, pictor, sculptor, ceramist si gravor, s-a nascut pe 25 octombrie 1881 in Malaga, Spania si a decedat pe 8 aprilie 1973 in Mougnis la varsta de 92 de ani.
Debutul carierei artistice
Pregatirea lui Picasso a inceput la Institutul de Arte Frumoase din La Coruna. In 1895 se muta cu familia la Barcelona, unde isi continua studiile la Scoala de Arte Frumoase din Barcelona (1896) si la Academia de Pictura din Madrid (1897-1898). La varsta de nouasprezece ani, Pablo Picasso isi expune pentru prima data lucrarile in localul Els Quatre Gats (“La Patru Pisici”) din Barcelona, un loc frecventat de artisti si intelectuali. Din 1901 alege sa isi semneze operele cu numele mamei, Picasso.
Perioadele albastra si roz
Picasso se stabileste definitiv la Paris in anul 1904, unde este influentat de operele lui Auguste Renoir si Claude Monet. La inceput picteaza tablouri triste, in tonuri albastre reci ce exprima singuratatea, suferinta, saracia. Culoarea albastra este culoarea ce predomina operele sale in anii 1901-1903, perioada denumita si Perioada Albastra.
Mai tarziu o cunoaste pe Fernande Olivier, de care se indragosteste. Astfel se face trecerea de la perioada albastra la perioada roz, unde nuantele inchise se transforma in nuante deschise ce emana fericire si implinire. Picasso este fascinat de universul arlechinilor, acrobatilor si clovnilor, acestia devenind adeseori motive de inspiratie pentru lucrarile sale.
Cubismul
La varsta de 25 de ani, Picasso isi schimba stilul de a picta. Se indeparteaza de stilul clasic, figurativ si incepe sa creeze picturi mult mai geometrice. Cezanne, arta primitiva africana si sculptura iberica reprezinta sursa de inspiratie in momentul in care abordeaza cubismul.
Tabloul de lansare a acestui nou stil este Domnisoarele din Avignon (1907). In acelasi an il cunoaste pe Georges Braque, dezvoltand impreuna acest curent al cubismului. Braque si Picasso vor adauga intr-o faza ulterioara cubismul “sintetic” folosind diverse materiale (nisip, hartie, metal, lemn, tesaturi, carton etc.). In felul acesta Picasso reuseste sa accentueze si mai mult diferenta dintre suprafata tabloului si relieful obiectelor reprezentate.
Clasicismul si suprarealismul
Revenind la arta figurativa si la portretele de familie realiste, Picasso picteaza Nud sezand (1923), Arlechin cu mainile impreunate (1923).
Din anii 1920 picturile lui tind spre suprarealism. In 1925 Picasso participa la prima expozitie suprarealista din Paris cu tabloul Trei dansatoare.
Pictorita (1933), Nud in mijlocul unui peisaj (1933), Moartea toreadorului (1933) sunt doar cateva picturi realizate in aceasta perioada.
Cele mai cunoscute picturi ale lui Picasso
Domnisoarele din Avignon (1907), Viata (1903), Familie de saltimbanci (1905), Femeie pe fotoliu (1913), Moartea toreadorului (1933), Fata citind la masa (1934), Guernica ( 1937), Femeie cu un carucior de copil (1950).