10–12 noiembrie 2017
Cea de-a VIII-a editie a Zilelor Filmului Romanesc – ProCult la Roma organizata ProEvent, in parteneriat cu Accademia di Romania in Roma si Ambasada Romaniei in Republica Italiana, se va desfasura in perioada 10 – 12 noiembrie 2017 la Accademia di Romania in Roma (Piazza José di San Martin 1) si la Casa del Cinema din Roma (Largo Marcello Mastroiani 1).
Accademia di Romania 10.11.2017
19.00 Ceremonia de deschidere
19.20 Proiectia documentarului „Wild Carpathia”, regizat de Charlie Ottley (46 min)
20.20 Cocktail
Documentarul WILD CARPATHIA regizat de Charlie Oltley prezinta partea “salbatica” a Romaniei, punand accentul pe padurile din muntii Carpati, considerati unul din ultimele teritorii salbatice din Europa. Filmul a facut furori inca de la inceput, datorita declaratiei printului Charles, care si-a subliniat descendenta din domnitorul roman Vlad Tepes si si-a afirmat interesele pentru aceasta zona.
Filmul combina aspecte din istoria Transilvaniei – incepand de la daci si terminand cu perioada medievala – cu imagini din Romania actuala, cu oamenii care locuiesc aici.
Casa del Cinema 11.11.2017
17.00 Proiectia „Dublu” regizat de Catrinel Danaita (101 min)
18.40 Pauza
19.00 Proiectia „Acasa la tata” regizat de Andrei Cohn
Lung metrajul DUBLU regizat de Catrinel Danaiata
George este arhitect intr-un cabinet de succes din Bucuresti. El este intr-o relatie nu tocmai fericita cu Corina. Fiecare traieste in propria casa luxoasa, desi ea si-ar dori sa locuiasca impreuna. Viata plictisita si aparent fara sens a protagonistului este data peste cap de intalnirea, intr-un club de noapte, cu o tipa atragatoare si misterioasa. “Dublu” este un film despre o criza a varstei de mijloc, criza care, in opinia regizoarei Catrinel Danaiata, “ne va lovi pe toti, mai devreme sau mai tarziu”. Cu trei nominalizari la premiile Gopo 2017, inclusiv pentru cel mai bun lungmetraj de debut, “Dublu” deschide in forta cea de-a doua editie a Este Film Festival.
Lung metrajul Acasa la Tata regizat de Andrei Cohn
Robert, un tanar scriitor intr-un moment de ambiguitate emotionala se intoarce pentru 24 de ore in satul in care s-a nascut, pentru prima data de la moartea mamei lui. Pana a doua zi dimineata, isi va rescrie toate relatiile personale, cu tatal, cu cel mai bun prieten din copilarie, cu prima iubire, cu trecutul.
Casa del Cinema 12.11.2017
17.00 Proiectia documentarului „Genii salvate” regizat de Cristina Tilica (48 min)
18.00 Proiectia documentarului „Constanta saizesicinci” regizat de Tudor Chirila (50 min)
18.50 Pauza
19.00 Proiectie „2 lozuri” regizat de Paul Negoescu
Documentarul Genii Salvate regizat de Cristina Maria Tilica
Filmul povestea primelor generatii de elevi scolarizati prin proiectul „Burse pentru elevii din mediul rural”, gestionat de Asociatia Pro Ruralis din Iasi. Alexandra Costin, Daniela Curca, Silviu Stan si Andrei Gazea erau in 2002 copii de la tara, veniti la oras sa invete carte. Au fost primii copii norocosi care au intrat in proiect si toti au inceput astfel o alta etapa din viata lor, care le-a deschis noi orizonturi. La fel ca atunci, si acum, cei patru tineri ne sunt ghizi ai parcursului lor de viata, din clasa a V-a pana la absolvirea unei facultati. Cei patru protagonisti ai reportajului filmat in urma cu 15 ani povestesc cum au fost salvati de la ignoranta, de unde au pornit, unde au ajuns si ce au reusit sa faca in toti acesti ani.
Documentarul Constanta saizecisicinci regizat de Tudor Chirila
In noiembrie 2016, Teatrul Dramatic Constanta a aniversat 65 de ani de la infiintare. O echipa TVR a documentat evenimentul, ce putea parea unul obisnuit in asemenea circumstante. Dar, intervievandu-i pe numerosii participanti la festivitati, atat pe oaspetii descinsi la fata locului cat si pe cei ce traiesc acolo, suisurile si coborasurile lacasului de cultura in toti acesti ani au capatat spre surprinderea tutor proiectii
nebanuite, nemaiintalnite in legatura cu alte teatre din Romania.
Lung metrajul Doua lozuri regizat de Paul Negoescu
Comedia „Doua Lozuri”, inspirata dintr-o nuvela de-ale lui Caragiale, cu Dragos Bucur, Dorian Boguta si Alexandru Papadopol in rolurile principale, se bucura de cel mai mare succes romanesc in 2016. Pelicula, premiata cu mentiune speciala din partea juriului Festivalului de Film de la Zurig, a fost denumita de presa italiana “voiosie de calitate”. Filmul spune povestea a trei prieteni, care realizeaza ca au pierdut biletul
castigator de loterie per care l-au avut. incepe astfel o aventura plina de situatii comice, reflexii si intalniri cu personaje pe cat de bizare pe atat de comice.