"Biblioteca geografului" ofera exact genul de divertisment care ma transforma intr-un consumator fericit: o constructie de thriller servita intr-un impecabil stil de literatura, hm, "inalta". Bestsellerul a fost tradus cu promptitudine de Polirom (editia originala a aparut anul trecut).
Naomi Klein, No Logo. Tirania marcilor, traducere de Alina Scurtu, comunicare.ro, 420 pagini, 39 RON
O carte-cult a anticorporatismului, tradusa in sfarsit si in romana, la sase ani de la aparitia in engleza. Un volum impecabil documentat si minunat scris. Traim intr-un spatiu invadat pana la saturatie de marci: marci care isi anexeaza cu nerusinare tot ce misca prin vietile noastre (valori, sentimente, atitudini).
Marci care promit Totul si vand gunoaie, maximizandu-si profitul. Marci care construiesc o lume de neon, stralucitoare si plina de glamour si de bla-bla, pe o fundatie detestabila (exploatarea mainii de lucru din lumea a treia, somaj, cenzura, monopol). E vremea sa ne luam spatiul si vietile inapoi, zice Klein. Altfel, pana la urma, cuvinte precum "libertate" vor deveni produse licentiate: asa cum mos Craciun este sub licenta Coca-Cola.
Alain de Botton, Consolarile filozofiei, traducere de Viorica Tomescu si Cristina Dragulin, Editura Curtea Veche, 240 pagini, 20 RON
Fie ca sunt grafiati cu s sau cu z, filozofii au o reputatie beton de moftangii. Lumea arde/a ars in numeroase randuri, iar ei miorlaie la luna si inventeaza cuvinte lungi. Alain de Botton, un scriitor destul de in voga, padre-le unor corcituri intre eseu si fictiune, e de alta parere. Dupa tartacuta lui, filozofii nu ar fi complet idioti cand e vorba de retete practice. Asa ca reciteste cativa greuceni ai domeniului (Schopenhauer, Nietzsche s. cl.) si decupeaza de-acolo consolari pentru: lipsa de popularitate, lipsa banilor, frustrare, nepotrivire, inima zdrobita, greutatile vietii. mihai.iovanel@gandul.info
Mihai IOVANEL