inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

POVESTIRI DIN CANTERBURY la Teatrul Mic

0 Comentarii






POVESTIRI DIN CANTERBURY dupa G. Chaucer, dramatizare si regie Nona Ciobanu Sambata 14 ianuarie ora 19.00 la Teatrul Mic (strada Constantin  Mille nr.16, tel: 314 70 81) www.teatrulmic.ro/spectacole/povestiri.htm Fragmente din presa Spectacolul cu "Povestiri din Canterbury" de la Teatrul Mic este o proba de virtuozitate a regizoarei, dar si a celui care a conceput decorul si luminile, Iulian Baltatescu, si, fireste, nu in ultimul rand, a celor sapte actori, in majoritate tineri: Claudiu Istodor, Mihaela Radescu, Liliana Pana, Vitalie Bantas, Radu Zetu, Bogdan Talasman si Ada Simionica.

Cinci povestiri in care acestia isi schimba rolurile sub ochii spectatorului tin treaza atentia acestuia prin burlescul si naturaletea expresiei si a jocului actoricesc, prin expresia vie a corpurilor si a costumelor, altfel totul fiind stilizat la maximum si ramanand cu toate acestea in cadrul epocii sau al epocilor si lumilor pe care, asemenea lui Shakespeare mai tarziu, le strabate - cu gandul si personajele sale - Chaucer, acest clasic al literaturii engleze, care a trait in indepartatul secol al XIV-lea.

Fiecare povestire este introdusa prin "nasterea" cate unui ou imens de catre unul dintre personaje. Ceea ce urmeaza este o feerie a vietii si a mortii, un fel de dans fericit, indiferent ca urmeaza sfarsitul sau o intalnire amoroasa. Imaginatia debordanta, insa controlata a regizoarei fixeaza totul pe o panza de paianjen care apare, tesuta din lumini, pe fundal, intre episoade. Miscarea si expresia corporala ale actorilor sunt de exceptie, pofta de joc se vede la fiecare pas...

Farmecul tineretii spirituale trece de pe scena in sala, asa cum a trecut dintr-o veche opera aproape medievala in aceasta moderna, dezinvolta creatie teatrala a unei artiste cum e Nona Ciobanu, care e si autoarea adaptarii si dramatizarii textelor din Geoffrey Chaucer. Performantele celorlalti vin in modul cel mai firesc, intr-un spectacol de substanta si efecte sclipitoare in acelasi timp. Povestiri din Canterbury la Teatrul Mic - Un excelent spectacol de Nona Ciobanu - Nicolae Prelipceanu Romania Libera La inceputul anilor 90, regizoarea Nona Ciobanu se afirma in arta spectacolului cu o voce sigura de sine, gata formata. Printre tinerele sperante, ea era o certitudine. Premiile au consemnat aparitia unui talent original, puterea tinerei regizoare de a da substanta scenica poeziei continute in orice drama. In povestirile scriitorului englez din secolul XIV, Geoffrey Chaucer, regizoarea Nona Ciobanu a gasit un material bun: distanta in timp nu e o stavila in detectarea similitudinilor. Ea isi extrage substanta dramatica a povestirilor sale din cunoasterea ambiguitatii sufletului uman.

Grupul vesel de pe scena se amuza descoperind de fiecare data oul de unde se tese povestea unor oameni importanti sau nu, incercand sa-si puna in acord dorintele cu puterea de a le implini. Povestile vor avea in curand sapte secole si de pe scena ni se transmite veselia si melancolia zilei de azi: lumea teatrului leaga lespezile de marmura ale catedralei din Canterbury cu trotuarul de pe strada Sarindar. Vechi povesti - Magdalena Boiangiu Stagiunea teatrului din strada Sarindar debuteaza cu Povestiri din Canterbury in regia Nonei Ciobanu, unul dintre copiii teribili ai generatiei postdecembriste de regizori. Propensiunea talentatei regizoare catre fabulos a fost probata de-a lungul timpului prin montarea a altor doua piese in acelasi registru, Dragostea celor trei portocale a lui Carlo Gozzi si Cum va place de William Shakespeare.

Primul episod al afirmarii internationale a Nonei Ciobanu s-a scris pe scena Festivalului de Teatru de la Edinburgh unde a intrat in concurs cu Tinerete fara batranete si viata fara de moarte. Din repertoriul regizoarei mai pot fi amintite Melissa de Nikos Kazantzakis, Valsul cainilor de Leonid Andreev, Nazdravanul Occidentului de J.M. Synge si Viitorul e maculatura dupa Vlad Zografi. Alaturi de regie, aranjamentul muzical al lui Cristian Tarnovetchi si scenografia lui Iulian Baltatescu, un mai vechi colaborator al Nonei Ciobanu si membru al Fundatiei Toaca, se integreaza fericit in structura compozitionala a piesei. Surprinde in mod placut - pe parcursul celor cinci povesti adaptate - pofta de jo(a)c(a) si verva celor sapte pelerini ai cunoasterii aproapelui, interpretati de Claudiu Istodor, Radu Zetu, Ada Simionica, Liliana Pana, Bogdan Talasman si Vitalie Bantas. Povestiri din Canterbury la Teatrul Mic - Razvan Tanase - Revista Cariere Nona Ciobanu este un regizor care stie sa spuna frumos si coerent povesti pe scena. Sa construiasca module simple, asamblabile si dezasamblabile, sa insufleteasca spiritul initiatic al calatoriilor si, lucrul care m-a interesat si care m-a bucurat cel mai tare, al trupei cu care s-a trudit: Liliana Pana, Ada Simionica, Mihaela Radescu, Radu Zetu, Bogdan Talasman, Claudiu Istodor, Vitalie Bantas. Un element esential in acest spectacol este scenografia, reala si virtuala, a lui Iulian Baltatescu. Constructii simple, metalice, care se muta lejer si rapid de colo, dincolo, care alcatuiesc schematic piese de decor - un pat, un tron, o temnita etc. - care compun si recompun multitudini de spatii in calatoria noastra. O calatorie invesmintata simplu, in costume neutre, ca hainele calugarilor pelerini, intr-o cromatica de bejuri si nisipiuri, cu cortine din fisii de pinze elastice care dau consistenta si nasc volume pe scena sau accesorii-simbol pentru costume, mentinind mereu atmosfera nesofisticata, primara, intr-un fel, a unui asemenea demers initiatic.

Proiectiile folosite, eficient si cu atenta masura, augmenteaza fabulosul, misterul, neprevazutul, surescita visceralitatile si tilcul adinc al faptelor. Nona Ciobanu alege citeva povestiri, nuclee semnificative si repetitive, altele ce muta situatiile si relatiile in spatii culturale diferite, fire narative si trasee initiatice, de fapt, care sa reveleze cam acelasi peisaj uman, etern si nemodificat in esenta. Scena se populeaza cu tirgoveti, imparati, imparatese, vinzatori, vrajitoare, cavaleri, musulmani, tebani, regi, regine, in functie de locuri si subiecte, fara demonstratii teribile, ostentatii, pretiozitati si, mai intii de toate, cu povestitori. Sapte povestitori, sapte actori, sapte voci care dau, pe rind, tonul unei intimplari, care nasc oul fanteziei - din embrionul caruia se ivesc povestile - care joaca cam opt personaje fiecare, complet diferite, pe parcursul montarii. Imbracati in mantii lungi, cu glugi generoase, cei sapte sint protagonistii calatoriilor prin diversitate, prin ceea ce ne aseamana sau ne deosebeste, prin aventura, pericol, versatilitate, onoare, minciuna, iubire, inselaciune, credinta, pacat, dreptate, morala. Pentru mine a fost o reala bucurie reintilnirea cu acesti actori, acum proaspeti, disponibili, dispusi sa se descotoroseasca de praf, inertii, sabloane.

Pelerinaj spre lumea povestilor de Marina Constantinescu -ROMANIA LITERARA Spectacolul construit de Nona Ciobanu pornind de la Povestirile din Canterbury este o montare moderna si sofisticata, dar, in acelasi timp, o incercare de a recupera acel raport mai pur, mai viu, mai vesel pe care Chaucer-povestitorul l-a avut candva cu publicul sau. Prin extraordinara energie cu care cei sapte actori de la Teatrul Mic construiesc si populeaza o lume (si inca una, si inca una), prin inventivitatea sa torentiala si neputinta de a-si refuza o gluma, spectacolul ne reaminteste ce-a fost odata arta narativa ceva expansiv si oral si nu foarte cuminte, ceva menit sa faca placere. Dramatizadu-l pe Chaucer, Nona Ciobanu a nimerit direct in inima jucausa a subiectului placerea omeneasca de a spune si de a asculta povesti. Un dublu eveniment teatral la Festivalul UK_RO 2004 - InfoBrit Magazine Regizoarea a izbutit sa lege episoadele alese intr-o "intamplare" teatrala a carei coerenta e data de o imagine scenica epurata si eficienta - cateva stangi de care sunt legate panglici elastice configureaza, la vedere, feluritele locuri ale actiunii (scenografie, light design si proiectii: Iulian Baltatescu), de muzica foarte expresiva (Cristian Tarnovetchi), dar mai ales de stilul jocului actoricesc: vioi, lejer, precis si flexibil. Indiferent de varsta si statut... vedetistic, Claudiu Istodor, Mihaela Radescu, Liliana Pana, Vitalie Bantas, Radu Zetu, Bogdan Talasman si Ada Simionica se desfasoara cu vizibila incantare, construind impreuna un spectacol simpatic, placut si caruia nu i se pot reprosa decat unele lungimi, in partea a doua, si niste perfect inutile actualizari, pe care le simti precum o pietricica in pantof. Cu acest spectacol, Nona Ciobanu revine nu doar la Teatrul Mic (unde a regizat, in urma cu vreo opt ani, cred, o interesanta A 12-a noapte de Shakespeare), ci si la instrumentele sale profesionale preferate - limbajul scenic simplu si direct, axat pe actor, jocul de echipa -, aducand in "turnul breslei" o adiere proaspata de care e mare nevoie. Reinvierea - Alice Georgescu - ZIARUL DE DUMINICA, publicatie a "Ziarul Financiar"

Cu aceasta noua premiera, Povestiri..., regizoarea revine la o tema, cred eu, favorita: calea initiatica deschisa de poveste, de basm, intr-o lume in care realitatea sensibila este doar una dintre multele ei fete. Un grup de pelerini de ieri, de azi; calatoria poate sa inceapa pe tot atitea cai si se poate petrece in tot atitia timpi, cite orizonturi necunoscute cuprinde coconul purtat de fiecare - este dispus sa se aseze sub semnul cautarii orientate de descoperirea valorii, a sensului; de aceea, incantatia: "...spre Canterbury Domnul ne-nsoteasca, iar cautarea sa ne-o rasplateasca revine odata cu fiecare inceput cerut imperios de aparitia luminii... Pe drumul luminii - Crenguta Manea - ARHITEXT DESIGN Magazine Acest spectacol are ceva magic. In orice minut al lui te simti inconjurat de prieteni si, fiecare istorioara te intoarce acasa. Acasa in lume si acasa in tine. O sa aveti sansa sa (re)descoperti niste artisti minunati (adevarate istorii ambulante), o coloana sonora moderna si o incitanta imbinare de emotie cu profesionalism desavarsit intr-o conceptie scenoplastica de exceptie. Un spectacol care anuleaza finalurile decretand destinul omenirii o poveste fara sfarsit. O poveste spusa cu optimism, detasare comica si ironie vitala. O ora si trei sferturi dupa care nu o sa va para rau. Inapoi in prezent - Razvana Nita Port.Ro Povestiri din Canterbury, o lectura moderna si spectaculoasa a unui mare text clasic semnat de G. Chaucer! Cronica Romana
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Sala Palatului, primul pas spre mall-ul cultural

Din cele 80 de milioane de euro cat apreciaza ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, ca va costa transformarea Salii Palatului intr-un mall cultural, prima transa, de peste 500.000 de ...

Concert Foreigner la Bucuresti
Concert Foreigner la Bucuresti

7 mai 2018, ora 20, Sala Palatului Trupa Foreigner va concerta pentru prima oara in Romania pe 7 mai 2018, la Sala Palatului din Bucuresti, o premiera pentru fanii unei legende cu peste patru decenii ...

Caravana universitatilor iesene prin Moldova

Universitatile de stat din Iasi incep pregatirile pentru popularizarea ofertelor academice pentru anul universitar viitor in randul liceenilor. Luna aleasa pentru promovare este aprilie pentru toate ...

Poetul Iustin Panta, evocat de prieteni la Sangeorz-Bai

Vineri, de la ora 19.00, la Muzeul de Arta Comparata din Sangeorz Bai (director artistul Maxim Dumitras) a avut loc un medalion 'Iustin Panta', dedicat poetului sibian, care a avut multi prieteni in ...

Muzeul Taranului Roman organizeaza targ de Sf Nicolae

Muzeul Taranului Roman organizeaza intre 1 si 3 decembrie, Targ de Sfantul Nicolae. Targul reuneste expozitii de masti, lansari de carte, reprezentatii ale grupului de colindatori mascati Capra Muta, ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline