Ouale Fabergé sunt piese de bijuterii fabricate intre 1885 si 1917 de Casa Fabergé pentru ultimii tari ai Rusiei. Cele 24 de exemplare “imperiale” originale ajunse pana la noi, fac parte astazi din muzee si colectii private din intreaga lume. Potrivit unei aprecieri, 10 s-ar afla la Muzeul de armament al Kremlinului din Moscova, 2 fac parte din colectia Reginei Elisabeta a Marii Britanii iar restul se gasesc in colectii private din SUA.
Desi fondarea Casei Fabergé avea loc in 1842, doar sub fiul bijutierului Gustav Fabergé lucrurile vor capata amploarea cunoscuta. In anul 1884, chiar inainte de sarbatoarea Pastelui, Tarul Alexandru al III-lea al Rusiei ii comanda bijutierului Peter Karl Fabergé un ou din smalt transparent incrustat cu argint, aur si pietre pretioase, cu un puisor de gaina in interior. Prin intermediul sau, tarul dorea sa o impresioneaze pe sotia sa, oferindu-i un cadou asemanator cu ce vazuse Tarina in copilarie la Castelul Rosemborg.
Perechea regala a fost atat de incantata de ou incat Fabergé a fost numit indata bijutier principal al Curtii imperiale. Cele mai cunoscute creatii pentru Curtea Regala a Rusiei sunt: “Oul cu douasprezece monograme”, “Bobocul de trandafir”, “Oul Incoronarii”, “Amintiri de la marea Azov”, “Caucazul”, “Renasterea”, “Lacramioarele”, “Buchetul de liliac”, “Lebada”, “Palatul lui Alexandru" si “Constelatia”, aceasta din urma neterminat din cauza declansarii razboiului ruso-japonez.
In urma revolutiei ruse, toate bunurile tarilor ajung in mainile bolsevicilor iar multe au o soarta nefericita. La ordinul lui Stalin, nu mai putin de 14 oua Fabergé au fost vandute in doar 3 ani, incepand cu 1930.
In urma eforturilor uneia dintre stranepoatele lui Karl Fabergé, tehnica utilizata in realizarea acestor obiecte de arta a fost readusa in atentie. Tatiana Fabergé a intrat in posesia brandului din 2007.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
editor ArtLine.ro