Povestea lui Mos Craciun poate fi gasita intr-o varietate de forme de la o etapa istorica la alta si de la un popor la altul, insa adevarul asupra originii sale se gaseste la crestini. Numele de Craciun are legatura cu marea Sarbatoare a Nasterii Domnului, fixata nu intamplator in preajma solstitiului de iarna, cand anul insusi ajunge in faza de imbatranire si asteapta momentul renasterii.
In traditia populara romaneasca Craciunul era un cioban rau, frate cu Mos Ajun, care nu a vrut sa o lase pe Maica Domnului sa nasca in staulul sau. De aici si pana la personajul darnic cu haine rosii, sosit din Laponia cu sanie trasa de reni, vor mai trece insa secole. Azi pare aproape sigur ca Mos Craciun si cei 11 spiridusi care il insotesc locuiesc pe muntele Korvatunturi din Laponia, Finlanda, in apropiere de granita cu Rusia.
Un studiu recent realizat de un centru comercial romanesc a aratat ca femeile cred intr-o mai mare masura in Mos Craciun decat barbatii, motivul fiind acela ca acesta reprezinta o parte importanta a copilariei lor si un motiv de bucurie.
Istoria moderna a mosului incepe in anul 1885, cand Louis Prang tiparea la Boston o felicitare de Craciun. Se spune ca aceasta a fost atat de bine primita in randul americanilor incat tinuta de culoare rosie s-a impus treptat in fata celorlalte care circulau la acea vreme.
Ideea de spiridusi isi are radacinile intr-o conceptie medievala potrivit careia gnomii pazeau casa oamenilor de spiritele rele. Aceste fiinte fantastice au intrat in scena alaturi de Mos Craciun pe la jumatatea secolului al XIX-lea.
Despre faptul ca acesta ar calatori in jurul lumii cu o sanie trasa de opt reni a vorbit intaia data poetul american Clement Clark in 1822.
Sursa foto
I. C.