Alaturi de manga si ikebana, origami este unul dintre cele mai de succes "exporturi" culturale japoneze, iar in ultimii ani a inceput sa se bucure de succes si in Romania, mai ales in randul copiilor. Creatiile din hartie ale marilor maestri japonezi au inspirat noi si noi generatii sa invete aceasta arta dificila si delicata, dar care da nastere unor adevarate opere de arta. Fascinatia pentru origami, ca si pentru alte forme de arta traditionala nipona, face ca treptat sa apara noi si noi scoli si cursuri dedicate.
Dar ce inseamna de fapt origami ? O definitie scurta ar fi arta indoirii hartiei pentru a se realiza forme abstracte, animale, flori, modele geometrice complicate. Din punct de vedere etimologic, cuvantul s-a format din japonezele "oru" (a indoi, a plia) si "kami" (aprox. hartie), dar termenul a fost adoptat spre sfarsitul secolului XIX. Pana atunci aceasta arta a purtat numele orikata. Fascinant la origami este ca dincolo de tehnicile si trucurile de baza, limita creativa este impusa doar de imaginatia si talentul artistului, acesta putand sa abordeze teme clasice sau modele neconventionale, sa creeze forme complexe sau dimpotriva dezarmant de simple, in culori diverse sau folosind simpla hartie alba. Daca traditionalistii prefera modele clasice, mai ales animale - in special cocori, dragoni, broaste, cai - mai nou (in special in afara Japoniei) a aparut atractia pentru forme abstracte, geometrice sau de integrarea creatiilor origami in instalatii artistice.
Aceasta arta a fost adusa in Japonia din China si pe parcursul secolelor a devenit tot mai mult o arta nationala, specifica pentru Tara Soarelui Rasare. Hartia era insa folosita in Japonia nu doar in origami, dar si pentru diverse obiecte, tapete, perne, haine, evantaie, paravane, pereti glisanti si multe altele, iar in scurt timp a inceput sa fie produsa o hartie speciala. Perfecta pentru origami, washi a devenit tot mai ieftina si mai accesibila, iar daca inainte origami era rezervata exclusiv nobililor foarte bogati, treptat tot mai multi au fost atrasi. Prin taiere si pliere, folosind hartia uscata sau putin umezita cu apa, in proportii bine alese, primii maestri au inceput cu forme abstracte, trecand apoi la reprezentari simbolice ale zeilor si spiritelor, ce erau fie folosite in ceremonii religioase, fie expuse in locuinte. Caracterul de arta sacra s-a pastrat mult timp, dar dupa 1600 maestrii origami au inceput sa incerce forme noi, "laice", experimentand fara a abandona traditia. Au fost realizate adevarate capodopere ale genului, mai ales de catre samurai, origami a devenit un simbol al rafinamentului si bunei cresteri, s-au publicat primele scrieri teoretice si incetul cu incetul si copiii au inceput sa deprinda, pas cu pas, secretele hartiei.
Din a doua jumatate a secolului XIX origami a inceput sa fie folosit in scolile si gradinitele nipone, cu un neasteptat succes, devenind unul dintre cele mai populare hobby-uri pentru mai multe generatii. In secolul XX, in mare parte datorita lui Akira Yoshizawa, aceasta arta a cunoscut o noua perioada de glorie, mai ales prin diversificarea modelelor "clasice" si transmiterea tehnicilor tuturor celor interesati. Treptat tot mai multi artisti profesionisti si amatori din Europa si SUA au preluat modelul japonez, multi avand sansa de a invata sub indrumarea unor profesori niponi, si au creat adesea opere de arta comparabile cu cele din Japonia.
Mai mult decat o simpla traditie, origami este astazi o arta, o pasiune si chiar o stiinta, destinata in primul rand celor mici - dar si celor mari - care isi doresc sa invete sa dea hartiei noi forme.
Martie 2008