Un Istanbul neliniștit și crepuscular la sfârșit de epocă otomană Pe malurile Bosforului, lumea fascinantă a miniaturiștilor bântuită de crime misterioase Un roman coborât dintr-un covor oriental, demn de O mie și una de nopți O fantezie, un puzzle filozofic la limita dintre Occident și Orient
"Fabulos, uluitor, incitant Un roman minunat, fantezist, pătimaș și maiestuos, exotic la modul cel mai original și mai captivant cu putință. Orhan Pamuk este, incontestabil, un mare romancier."
Philip Hensher, The Scotsman |
"Împletirea intrigii umane cu cea filozofică este foarte asemănătoare cu Numele trandafirului, așa cum asemănătoare sunt și începutul lent, dens, precum și acumularea inexorabilă a faptelor Dar, în opinia mea, romanul lui Pamuk este de departe cel mai bun Mai mult decât orice altă carte care îmi vine în minte, el nu surprinde numai contradicțiile Istanbulului de ieri și de azi, ci și frumusețea sa extraordinară, atemporală. Este aproape desăvârșit Nu-i lipsește decât Premiul Nobel."
Maureen Freely, New Statesman
Distincții:
International IMPAC Dublin Literary Award, 2003
Prix du Meilleur Livre Étranger, 2002
Premio Grinzane Cavour, 2002
Orhan Pamuk (n. 1952) este cel mai cunoscut și, totodată, cel mai controversat scriitor turc contemporan, asumat de întreaga Europă ca una dintre cele mai valoroase și originale voci ale ultimilor ani. Născut la Istanbul, Pamuk a urmat studii de arhitectură la Universitatea Tehnică din orașul natal, abandonate ulterior; în 1976 a absolvit Institutul de Jurnalistică al aceleiași universități. Din 1974 s-a consacrat aproape în întregime scrisului, după ce, o vreme, cochetase cu pictura.
Opera sa, elogiată cu entuziasm de critici și tradusă în peste 40 de limbi, cuprinde romane - printre care Beyaz Kale (Fortăreața albă, 1985), Kara Kitap (Cartea neagră, 1990), Yeni Hayat (Viața cea nouă, 1994), Benim Adim Kirmizi (Mă numesc Roșu, 1998), Kar (Zăpada, 2002) - și un volum de memorii dedicat Istanbulului. Recunoașterea internațională s-a concretizat și într-o pleiadă de premii prestigioase, precum: The Independent Award for Foreign Fiction, Prix de la Découverte Européenne, Prix du Meilleur Livre Etranger, International Impac Dublin Literary Award, Prix Médicis Étranger, Friedenspreis și multe altele.
"O nouă stea s-a ivit la Răsărit: Orhan Pamuk."
The New York Times Book Review
Orhan Pamuk, Mă numesc Roșu, Editura Curtea Veche, Colectia Byblos, Bucuresti, 2006, pret 35 RON