Realizate cu aproape jumatate de mileniu in urma, frescele ce impodobesc vestitul sanctuar al Vaticanului sunt considerate si astazi printre cele mai frumoase lucrari de arta din lume. In culori vii, acestea infatiseaza scene biblice, precum celebra "Crearea lui Adam", in care Dumnezeu atinge degetul primului om. Dar Gilson Barreto si Marcelo de Oliveira cred ca in cadrul frescelor Michelangelo ar fi reprodus si cunostintele sale de anatomie, raspandite pe 34 din cele 38 de fresce. Spre exemplu, un trunchi de copac este de fapt un astfel de indiciu, iar o punga verde, pierduta intr-o scena, este de fapt o inima umana.
Cei doi medici cred ca pentru a descoperi numeroasele organe, oase si alte parti ale corpului uman, raspandite prin fresce, este necesar sa cunosti "codul" lasat de artistul florentin, in esenta un set de indicii subtile si lesne de trecut cu vederea, cum ar fi directia spre care arata un personaj. Buni cunoscatori ai anatomiei prin profesia de baza, cei doi cercetatori sustin ca pana la ei nimeni nu a gasit astfel de mesaje ascunse in Capela Sixtina, multumindu-se cu admirarea imaginilor. Dar afirmatia celor doi este cel putin hazardata, nefiind primii care au descoperit in biserica unde sunt alesi papii indicii anatomice ascunse. Inaintea lor, cu 15 ani in urma, un medic american, Frank Meshberger, a descoperit ca in "Crearea lui Adam", imaginea lui Dumnezeu inconjurat de ingeri aduce destul de bine cu o sectiune a creierului uman. Meshberger a interpretat imaginea ca o egalizare pusa de artist intre daruirea sufletului lui Adam si daruirea cunoasterii intregii umanitati. De fapt, Barreto si Oliveira au pornit de la aceasta interpretare, convinsi fiind ca daca exista un creier, trebuie sa mai existe si alte organe. Iar daca Meshberger oferea doar o interpretare in definitv alegorica, cei doi medici brazilieni cauta sa identifice toate indiciile lasate de Michelangelo.
Initial, folosind carti si reproduceri ale frescelor, Barreto a gasit cinci sau sase alte reprezentari anatomice, dupa care l-a atras si pe Oliveira in proiectul sau, cei doi continuandu-se inedita cercetare pentru alte trei luni. Proiectul s-a materializat in cartea celor doi, "Arta secreta a lui Michelangelo", publicata in Brazilia in 2004, unde pana in prezent s-a vandut in peste 50.000 de exemplare, un adevarat record. In cursul documentarii, cei doi au descoperit ca si un alt medic american, Garabed Eknoyan, a identificat imaginea unui rinichi in fresca "Despartirea pamantului de ape". Cei doi au ajuns la concluzia ca Michelangelo a lasat in fresce un adevarat cod, pentru a permite celor care il sparg sa gaseasca fragmentele anatomice ascunse, in special prin examinarea cu mare atentie a pozitiei personajelor din fiecare scena.
02-09-2005
Foto : Michelangelo, "Crearea lui Adam"