Situatia este critica in mediul rural, unde locurile de desfasurare a orelor de sport sunt, de cele mai multe ori, holurile si curtile scolilor, sau islazul comunal.
„Degeaba exista programa scolara, fiindca nu poate fi respectata, ci doar adaptata la conditiile precare pe care le avem. Utilitatile rudimentare pun in pericol integritatea fizica a elevilor“, ne-a spus profesorul de educatie fizica si sport de la scoala din comuna bacauana Parava.
Liceu sportiv fara sala de handbal
Nici la oras nu e mai bine. Cele doua Scoli de Arte si Meserii, Scoala „Domnita Maria“, Grupul Scolar Industrial „Letea“, Grupul Scolar „Mihai Eminescu“ si Colegiul Economic „Ion Ghika“, toate din municipiul Bacau, au sali de sport improvizate.
La Colegiul Economic invata 2.032 de elevi, iar spatiul amenajat cu sprijinul parintilor intr-o sala de lectura nu este suficient pentru desfasurarea cursurilor. Nici macar liceul cu program sportiv „Nadia Comaneci“ din Onesti nu are sala pentru desfasurarea orelor de educatie fizica si nici sala de handbal, in conditiile in care institutia de invatamant are clase specializate de gimnastica si handbal.
Pe perioada lunilor reci, antrenamentele grupelor de performanta se desfasoara in sala Clubului Sportiv Municipal. Aici se pregatesc gimnastele mici.
La doar cativa metri de locul unde se antreneaza acestea se tin orele de educatie fizica ale elevilor de gimnaziu sau liceu. Profesorii si antrenorii spun ca acest lucru creeaza dificultati atat pentru gimnaste, cat si pentru elevi, care nu se pot concentra la ore.
Oficialii sunt linistiti
„Cand s-a infiintat, in ‘69, liceul avea profil de gimnastica, asa ca sala de gimnastica avem. Sectia de handbal a aparut mai tarziu, asa ca pentru elevii de la acest profil, cat si pentru orele de educatie fizica ale elevilor de la clasele de nivel gimnazial si liceal, cautam spatii unde sa ne desfasuram activitatea“, ne-a declarat Aurica Nistor, directorul Liceului cu Program Sportiv.
„Deocamdata Primaria plateste chirie la Clubul Sportiv Municipal ca sa putem folosi sala. Vara mai mergem la baza municipala. Este imperios necesara o sala pentru educatie fizica si handbal“, a precizat aceasta. Din declaratiile reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), reiese insa ca Bacaul sta bine la capitolul sali de sport.
„La sate e mai greu, dar in mediul urban stam destul de bine. Trebuie rezolvate si cazurile existente pentru ca, fara baza materiala, nu putem face orele cum trebuie“, a spus Gheorghe Rata, inspector de specialitate in cadrul ISJ Bacau.
Program
Trei sali ridicate de PSD
Programul guvernarii Nastase, prin care au fost facute 400 de sali de sport in tara, a esuat la Bacau. Aici au fost construite doar trei sali. Inaugurate cu fast, in 2004, salile de sport s-au dovedit, initial, ineficiente. In unele ploua, iar altele erau impracticabile iarna, sistemul de incalzire fiind defect.