Anuntul a fost facut de catre Mihaela Suciu, consilierul ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, pentru agentia NewsIn. „Ordonanta de urgenta a functionat pana cand Senatul a decis ca nu este cazul sa o adopte, dar nu se stie ce se va intampla mai departe. Finantarea care s-a facut pana acum ramane valabila, insa trebuie gasita o solutie prin care sa continue programul de finantare a acestor locuri”, a declarat miercuri Mihaela Suciu. „M-am gandit ca nu este posibil ca un ordin al ministrului sa anuleze o lege, dar m-am conformat”
La Botosani, anul scolar 2007-2008 a adus prima clasa de postliceala finantata de la bugetul de stat. Cu eforturi mari din partea conducerii unitatii de invatamant, dar si a reprezentantilor Inspectoratului scolar Judetean, de a o infiinta, clasa de 30 de elevi functioneaza de doua saptamani la Colegiul Economic „Octav Onicescu”. Ioan Hutanu, directorul Colegiului Economic, a declarat ca nu a fost inca informat despre riscul de a nu mai fi finantati de la bugetul de stat. „Inca nu stiu nimic despre acest lucru, dar daca e asa, nu stiu ce se va intampla. Noi am mai avut tentative de a avea clase de postliceala, cu taxa, insa nu a mers. De fapt, in Legea invatamantului este precizat ca doar invatamantul postliceal sanitar este finantat de buget. Sincer, cand mi s-a spus de infiintarea acestei clase, m-am gandit ca nu este posibil ca un ordin al ministrului sa anuleze o lege, dar m-am conformat”, a precizat Ioan Hutanu. „Nu este nimic oficial”
Nici reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean nu au fost informati in legatura cu aceasta situatie. „Nu este nimic oficial. Oricum, nu se poate referi la clasele care au inceput acum, probabil ca este vorba despre ce va fi pe viitor. Nu am primit nimic de la minister, dar o sa vedem care va fi formula, pe viitor”, a declarat Horia Negrescu, inspector general in cadrul ISJ Botosani. Primul an de postliceala gratuita
Una dintre primele initiative ale ministrului Cristian Adomnitei, dupa numirea in functie, a fost infiintarea invatamantului postliceal finantat de la stat. Guvernul a adoptat in sedinta din 9 mai o Ordonanta, prin care invatamantul postliceal urma sa fie finantat si de la bugetul local. Pana la adoptarea acestei ordonante, legea invatamantului prevedea ca scolarizarea in cadrul acestui tip de invatamant este finantata doar de solicitanti, prin contract incheiat cu unitatea de invatamant care asigura scolarizarea. Invatamantul postliceal are o durata intre un an si trei ani, in functie de complexitatea calificarii si de nivelul de pregatire anterior al elevilor. (Manuela Bologheanu)