Miercuri, 25 ianuarie 2012, ora 19.00 Orchestra de Camera Radio, la pupitrul careia se va afla dirijorul Cristian Brancusi, propune publicului un program integral Mozart. Parcursul mozartian va incepe cu O gluma muzicala K. V. 522, o adevarata bijuterie muzicala, considerata o parodie suculenta a muzicilor proaste ale contemporanilor sai, ironie la adresa gustului muzical al tatalui sau, caricatura a unei orchestre satesti sau a unor interpreti neinspirati. In continuare Concertul nr. 24 in do minor pentru pian si orchestra, K.V.491, unul dintre cele doua concerte compuse de Mozart in tonalitate minora, ceea ce era neobisnuit in epoca. In el gasim, asa cum spunea celebrul exeget al lui Mozart, Alfred Einstein, „o explozie rascolitoare, intunecata, tragica si pasionata”. Solistul concertului va fi pianistul Viniciu Moroianu.
A doua parte a programului va cuprinde Simfonia nr. 38 in re major Praga, K.V. 504, numita dupa orasul care i-a oferit compozitorului cele mai mari bucurii profesionale. Simfonia ca drama, ca expresie a unui univers sonor si moral animat de aspiratii inalte - teza adesea sustinuta de Mozat - si-a gasit din plin expresia in Simfonia nr 38.
Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Salii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online.
Viniciu Moroianu are un vast repertoriu pianistic, de la clasici la contemporani si o activitate de concerte de 650 de aparitii scenice, printre care recitaluri la Paris, Roma, Berlin, Venetia, Graz, San Jose, Palm Beach, concerte cu orchestrele filarmonicilor din tara sau strainatate (Atena, Gorizia, Chisinau etc.) si cu formatii camerale (Berlin, Atena, Budapesta, Copenhaga). A inregistrat doua discuri la "Electrecord" (Brahms si Enescu) ca si Concertino de Bohuslav Martinu pe un C.D. la casa de discuri Argora din Atena.
Este profesor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Catedrele de muzica de camera (1990-1994) si de pian (din 1993), studentii sai fiind apreciati de personalitati ca Bashkirov, Berman sau Kämmerling. A fost premiat pentru interpretarea operelor lui Enescu si Lipatti. Din 2005 este Doctor in muzica cu teza „Doua secole de gândire componistica reflectate in creatia pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”.
I. C.
editor artline.ro
25 ianuarie 2012