1. "Orbitor" este cel mai ambitios si, in opinia mea, cel mai reusit roman din literatura romana postbelica si in Top 3 ever. O trilogie de 1.400 de pagini de proza densa, fara nici o concesie comerciala, scrise intr-o vreme in care literatura pare ca se reduce la best-seller-uri de un sezon.
2. Daca in poezie exista serban Foarta, Mircea Cartarescu este singurul prozator roman care are geniu lingvistic. De la Arghezi incoace, nici un alt scriitor n-a acoperit toate zonele lexicale ale lumii noastre. "Orbitor. Aripa dreapta" este, ca si celelalte volume, o desfatare lingvistica, o carte in care limba ofera un spectacol uluitor, fara egal.
3. Nicaieri nu veti gasi o constructie literara care sa apeleze cu asemenea fantezie metafizica la teorii si concepte stiintifice. Alaturi de tiparele mitologice si biblice ale naratiunii, hologramele, fractalii, cuantele etc. Sunt principalele coduri de constructie, intelegere si interpretare a acestui roman dens care trebuie citit in doze homeopatice.
4. Dupa Mateiu Caragiale, Eliade si G.M. Zamfirescu, cea mai puternica imagine literara a Bucurestiului o da Cartarescu prin fabulosul subteran: arhitectura comunista schematica si derizorie deasupra VS. misterioasele si terifiantele palate halucinatorii din catacombele de sub asfaltul orasului. Harta romanului este, practic, alcatuita dintr-un labirint de caverne, tuneluri, canale, porti, portaluri, coridoare, holuri, usi...
5. Istoria ("ca o umbra pe perete") este tema principala in "Aripa dreapta". De aceea, veti gasi aici un roman al comunismului (derizoriul si absurdul foamei si al terorii, dar si hazul folclorului urban) si, probabil, cel mai bun roman despre Revolutia romana, relatata de la nivelul strazii cu semnificative schimbari de registru, de la satira si absurd la fantastic. Unii spun chiar ca aceasta parte (relativ) realista este adevarata expresie a geniului narativ cartarescian.
6. Viata este un text incifrat. Daca va incita aceasta idee care a dat nastere unui sir infinit de speculatii metafizice in istoria omenirii, "Orbitor. Aripa dreapta" va ofera mostre de cum poate fi transpusa in literatura. Lumea este plina de semne si simboluri, nimic nu e hazard, totul e predestinare si profetie intr-o "lume de paranoia si vis". O harta a sensului este lumea, iar manuscrisul, oglinda si substitutul ei.
7. Ca si celelalte romane, "Aripa dreapta" este o serie de romane construite si inchise unul in altul, fiecare scris in registrul lui, cu personajele si portia proprie de halucinatoriu si care, fireste, comunica si se intersecteaza. Romanul comunismului (cu o biografie burlesca a lui Ceausescu), al Revolutiei, al familiei lui Mircisor in apartamentul din Floreasca, romanul stramosului medieval polonez pe linie paterna, al "maternitatii" lui Herman, al geamanului lui Mircea mercenar in Legiunea Franceza… "Orbitor" este o matriosca narativa, imposibil sa nu preferi ceva.
8. Scena formarii fetusului in craniul translucid al misticului Herman, scena coborarii gigantesce, minerale si orbitoare a Tatalui in vehiculul lui ceresc deasupra Intercontinentalului sau episodul cortegiului statuilor care iau cu asalt Casa Poporului se recomanda, cred, numai prin aceasta debila insiruire.
9. Fabuloasa scena de sex a "stramosului" Witold Csartarowski cu evreica Miriam, poate cea mai impresionanta scena de sex din intreaga noastra literatura.
10. Cum am anticipat deja, constructia narativa complicata a trilogiei, alternarea planurilor si a registrelor narative, lexicul dificil si numarul mare de personaje, minutiozitatea maniacala a descrierilor si dezmatul halucinatoriu, simbologia complexa si metafizica pusa in jocul literar, toate acestea fac din "Orbitor" o carte infernala. Multi il vor gasi ilizibil. Cei mai multi. Dar e foarte bine ca e asa. In fond, literatura adevarata si-a ales dintotdeauna putini cititori. Asa ca, aveti grija pe ce puneti mana cand luati "Orbitor"-ul, e cu totul altceva decat "De ce iubim femeile"!
Mircea Cartarescu,
"Orbitor. Aripa dreapta", Editura Humanitas, 2007, 39 lei.