Prima atestare documentara a orasului dateaza din 1697, in Conscriptia lui Marsigli, insa istoria orasului Oravita de astazi incepe in 1926, odata cu unirea celor doua localitati: Oravita Romana si Oravita Montana. Orasul s-a dezvoltat treptat, iar in perioada interbelica a fost resedinta judetului Caras. Dar, cele mai importante realizari au avut loc cu mult timp inaintea acestei perioade.
In 1817 la Oravita avea loc inaugurarea Teatrului Vechi "Mihai Eminescu", primul edificiu teatral din spatiul romanesc. Construit dupa proiectele arhitectului macedo-roman Ion Niuni, Teatrul Vechi este o copie la scara mica a Burgteather-ului din Viena. Pentru vechea cladire timpul pare sa se fi oprit in loc, Teatrul ramanand neschimbat, impresionand si astazi prin frumusetea si bogatia sa arhitecturala si decorativa. De-a lungul timpului Teatrul Vechi a gazduit sute de spectacole, sustinute atat de trupe de teatru din tara cat si din strainatate.
Tot la Oravita s-a deschis si prima farmacie montanistica (miniera) de pe teritoriul Romaniei. Fondata in 1763 de catre Edward Winter, farmacia a fost preluata ulterior de familia Knoblauch si devine cunoscuta sub numele de Farmacia La Vulturul Negru. Aceasta a rezistat pe piata pana la 1950, iar in zilele noastre functioneaza sub denumirea de Muzeul de Istoria Farmaciei Montanistice. Pe rafturile vechi de sute de ani este expusa o impresionanta colectie de instrumente farmaceutice si medicale, dar si carti si tratate de specialitate din perioada 1682-1950.
Intre Oravita si Anina, pe o distanta de 33 de kilometri, se intinde una dintre atractiile turistice celebre ale Banatului, si, totodata, prima cale ferata montana din tara. Inaugurata in 1863, calea ferata Anina – Oravita, o prelungire a „liniei carbunarilor”, dintre Oravita si Bazias, deschisa in anul 1854. Frumusetea acestei cai ferate se datoreaza serpentinelor si curbelor abrupte ale celor 10 viaducte si 14 tunele, dar si peisajului mirific pe care il strabate.
La jumatatea distantei dintre Oravita si Bozovici se afla Cascada Bigar, una dintre cele mai frumoase si neobisnuite cascade din lume, dupa cum precizeaza si cei de la The World Geography din SUA, impresionati de micuta cascada romaneasca. Printre frumusetile naturale ale locului se numara si Cascada Beusnita, cu o o inaltime de 15 m, Lacul Dracului si Lacul Ochiul Beiului.
Sursa foto: oravita.ro
4 Septembrie 2015
A.I.
editor artline.ro