Orasul Vlora se afla la marginea golfului pitoresc omonim, acolo unde apele Marii Adriatice se intalnesc cu cele ale Marii Ionice, fiind ocrotit natural de Pensinsula Karaburum. Nu departe de aici, chiar la intrarea in golf, rasare insula Sazan folosita odinioara cu scop strategic.
Asezarea este tipica peisajului meditaranean fiind inconjurata cu gradini si livezi de maslini permanent mangaiate de razele blande ale soarelui. Climatul este caracterizat prin ierni reci si umede si veri calde uscate, cu temperaturi de peste 40 grade Celsius in lunile de vara.
Al patrulea centru urban pe scara ierarhica a Albaniei este unul dintre porturile principale din tara si s-a distins in ultima vreme ca statiune de vilegiatura datorita plajelor spectaculoase.
Se spune ca Vlora a luat fiinta in secolul al VI-lea i. Hr. cand era colonie greaceasca si purta numele de Aulon. Perioada antichitatii si chiar evul mediu sunt insa slab reflectate in zilele noastre prin vestigii istorice, desi orasul Valora a fost cu siguranta partas la toate marile evenimente. Razboaiele si cutremurele au ruinat orasul de mai multe ori, cutremurul din 1851 producandu-i mari stricaciuni.
Atractia principala este Moscheea lui Muradie ce dateaza din anul 1542. Se crede ca a fost proiectata de arhitectul Sinani din ordinul sultanului Soliman pe cand acesta se afla la Vlora in pregatirea unui asalt asupra coastelor italiene. Din 1967, lacasul de cult cu o inestimata valoare pentru cultura locala a fost transformat in muzeu, spre a fi protejat mai bine si pentru a putea fi vizitat de toti turistii interesati. Vlora se mai mandreste cu un muzeu, un teatru si cu scolile sale tehnice.
Centrul orasului este dominat de siluenta monumentului ridicat in anul 1972 spre amintirea zilei in care Albania avea sa-si castige independenta. De asemenea, a fost amenajat un muzeu ale carui exponate reflecta lupta pentru indeplinirea acestui ideal. La circa 6 km departare turistii au ocazia sa admire castelul medieval Kanine si satul omonim cu multiplele sale elemente traditionale.
Sursa foto