Al treilea oras din Croatia pe scara marimii, dupa Zagreb si Split, si intaiul port al tarii este Rijeka. Din cei aproape 150 000 locuitori ai sai peste 80% sunt de neam croat, desi intr-o buna parte din istoria recenta influentele italiene si maghiare au fost mai pregnante. Pozitia pe care o ocupa in Golful Kvarner, la Marea Adriatica, a stat atat la baza succesului din prezent cat si a celui de care s-a bucurat vreme de secole in trecut.
Se spune ca Rijeka ar fi fost fondat in jurul anului 1400, insa marturiile arheologice atesta o prezenta umana mult mai timpurie pe aceste meleaguri. Etapa de dezvoltare economica a inceput chiar din secolul al XVI-lea pe seama comertului cu fier, petrol, lemn, lana si animale.
Economia orasului Rijeka cunoaste o revigorare in secolul al XVIII-lea. De atunci ne-au ramas o parte dintre monumentele istorice cu care astazi se mandreste orasul. Centrul sau arata pana nu demult foarte diferit de cum este acum. Cladirile de pe parte de nord a actualei zone pietonale Korzo au fost de exemplu pe malul marii pana in secolul al XVIII-lea.
In spatele Korzo, aproximativ in centrul de astazi al orasului se gaseau ruinele urbei antice Tarsatica. Din cauza lipsei de spatiu si a necesitatilor de modernizare o mare parte din orasul vechi a fost pusa la pamant. Din fericire exista inca marturii ale trecutului, pe care le puteti intalni mai ales in zona din jurul catedralelor Sf Vitus si Sf. Sebastian, in jurul Palatului Judiciar si a portii romane. "Poarta veche" sau "arcada romana" este un monument despre care s-a crezut mult timp ca nu ar fi altceva decat un "arc de triumf".
Desi a existat o biserica dedicata patronului spiritual al orasului inca din evul mediu, catedrala Sf Vitus asa cum o cunoastem astazi a fost fondata in 1638 de catre iezuiti, care au fost o forta influenta sub habsburgi. Monumentul are forma relativ circulara, destul de neobisnuita pentru aceasta parte a Europei, si este impodobit cu elemente apartinand stilurilor baroc si gotic. Dintre caracteristicile neobisnuite care ii confera originalitate se numara vitraliul Sf. Vitus si un crucifix gotic.
Daca sunteti iubitori de promenade evadati pentru cateva ore la cetatea Kastav, care este asezata pe un deal din nord-vestul orasului. Perspectiva oferita de aceasta locatie va va determina cu siguranta sa zaboviti mai mult, incercand astfel si cateva dintre specialitatile culinare locale extrem de imbietoare.