Halsteren este un orasel ca oricare altul din Olanda, curat, cochet, si ascunzand o doza de imprevizibilitate cand vine vorba de atractii si valori. Nevoile spirituale ale locanicilor sunt satisfacute de cele doua biserici: cea veche, monument istoric, construita in anul 1457, si cea edificata la inceputul secolului XX.
Lacasurile de cult au fost pana anul trecut, tototdata, cele mai proeminente atractii culturale ale Halsteren. Din 2011, insa, numele localitatii a intrat in atentia Europei datorita asocierii cu podul neconventional construit in zona fortului medieval. „Podul lui Moise” exprima destul de sugestiv, prin insasi denumirea pe care o poarta, diferenta fata de celelalte constructii similare. Acesta imparte la propriu apa in doua, dand voie oamenilor sa paseasca de pe un mal pe altul pe uscat, cum a trecut odinioara Moise pe poporul evreu prin Marea Rosie. Desigur, pastrand proportiile, si facand deosebirea intre o realizare inginereasca si minunea biblica savarsita din gratie divina, asemarea exista si produce felurite reactii, cele mai multe de admiratie.
Podul-sant a primit anul trecut de la Uniunea Arhitectilor titlul de „Cea mai buna constructie a anului 2011”. Podul lui Moise este dincolo de o realizare tehnica indrazneata, o forma artistica armonios incadrata in peisajul si mediul inconjurator. Amenajarea a fost prilejuita de lucrarile de renovare la monumentul istoric Fort-de-Ruwer.
Este total nepotrivit sa construiesti un pod (suspendat) directionat in sensul din care pot sosi inamicii, de aceea am realizat un pod invizibil, au glumit arhitectii intrebati de avantajele Podului lui Moise.
I. C.
editor Artline.ro